Στον «δρόμο» για τον Ψηφιακό Χάρτη 32 Δήμοι, με πληθυσμό 1,1 εκατ., και 550 χιλ. κτήρια – Ποιους αφορά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στον «δρόμο» για τον Ψηφιακό Χάρτη 32 Δήμοι, με πληθυσμό 1,1 εκατ., και 550 χιλ. κτήρια – Ποιους αφορά
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων. Υπογραφή ανάμεσα σε ΤΕΕ και «Netcompany - Intrasoft S.A.»)

Πάνω από 30 Δήμοι της χώρας, για την ακρίβεια 32 με πληθυσμό 1,09 εκατ. πολιτών, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, 82 Δημοτικές Ενότητες και περίπου 550.000 κτίρια, κατ’ εκτίμηση, αναμένεται να πάρουν τον δρόμο της ένταξης στον Ψηφιακό Χάρτη, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων.

Χτες, υπεγράφη ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το σχήμα «Netcompany - Intrasoft S.A.», η 2η Εκτελεστική Σύμβαση της συμφωνίας πλαίσιο («Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας») για το τμήμα 2 «Μητρώο Κτιρίων και Γεωχωρική Τεκμηρίωσή τους», συμβατικού ποσού 5,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Υπάρχει πρόβλεψη για προαίρεση έως το 50% της εκτιμώμενης αξίας εκάστου τμήματος (ήτοι 2,9 εκατ. περίπου).

Η συνολική διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε 14 μήνες αρχής γενομένης από την υπογραφή της.

Οι 32 δήμοι και τα κτήρια

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων.

Οι δήμοι είναι: 1. Αγκιστρίου 2. Αίγινας 3. Ασπρόπυργου 4. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 5. Ελευσίνας 6. Θερμαϊκού 7. Κασσάνδρας 8. Κορινθίων 9. Κρωπίας 10. Λαρισαίων 11. Λαυρεωτικής 12. Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων 13. Μάνδρας – Ειδυλλίας 14. Μαραθώνος 15. Μαρκοπούλου Μεσογαίας 16. Μεγαρέων 17. Μυκόνου 18. Νέας Προποντίδας 19. Παιανίας 4 20. Παλλήνης 21. Περάματος 22. Πυλαίας – Χορτιάτη 23. Ραφήνας – Πικερμίου 24. Σαλαμίνος 25. Σαρωνικού 26. Σκιάθου 27. Σπάτων 28. Σπετσών 29. Σύρου – Ερμούπολης 30. Φυλής 31. Ωραιοκάστρου και 32. Ωρωπού.

Το Έργο αποτελεί μια σύνθετη και εξαιρετικά πολύπλοκη παρέμβαση που περιλαμβάνει την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε 32 Δήμους της χώρας με στόχο την ενίσχυση – συμπλήρωση του Μητρώου Κτιρίων στην οποία περιλαμβάνονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

● Σύνταξη νέων επικαιροποιημένων φωτογραμμετρικών υποβάθρων πολύ μεγάλης ανάλυσης.

● Την αποτύπωση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

● Την τεκμηρίωση περιγραφικών στοιχείων και την αντιστοίχιση Μετρητών Ηλεκτροδότησης Κτιρίων.

● Τη δημιουργία Βάσης δεδομένων και την επεξεργασία και ομογενοποίηση στοιχείων για την ένταξή τους στον Ψηφιακό Χάρτη.

Μέσω του τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ.

Συνολικά σχετικά με τη γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων και την ενίσχυση της πληροφορίας στη βάση δεδομένων του Ψηφιακού Χάρτη, το έργο αναφέρεται σε: • 32 Δήμους • 82 Δημοτικές Ενότητες και • Περίπου 550.000 κτίρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας).

Εξ' αυτών, π.χ., 12.670 κτήρια είναι στην Αίγινα, πάνω από 12 χιλ. στον Ασπρόπυργο, σχεδόν 11,4 χιλ. σε Βούλα – Βάρη – Βουλιαγμένη, σχεδόν 8 χιλ. στην Ελευσίνα, 19,8 χιλ. στον Σαρωνικό, σχεδόν 18 χιλ. στον Θερμαϊκό, 23,7 χιλ. στην Κόρινθο, 30 χιλ. στη Λάρισα, σχεδόν 19,5 χιλ. στη Λαυρεωτική, 19 χιλ. στον Μαραθώνα, 22 χιλ. στα Μέγαρα, 32 χιλ. στη Σαλαμίνα, 23 χιλ. σε Σπάτα – Αρτέμιδα, 15,6 χιλ. στη Σύρο, 13,7 χιλ. στην Κασσάνδρα, 12,2 χιλ. στην Κρωπία, 16,6 χιλ. σε Λουτράκι – Αγ. Θεοδώρων, 12,3 χιλ. σε Μάνδρα, 12,6 χιλ. σε Μαρκόπουλο, 10, χ8 χιλ. κτήρια στη Μύκονο, 30,4 χιλ. σε Νέα Προποντίδα, 8,4 χιλ. στην Παιανία, 14,7 χιλ. στην Παλλήνη, πάνω από 6 χιλ. στο Πέραμα, σχεδόν 14 χιλ. κτήρια σε Πυλαία - Χορτιάτη, 8,8 χιλ. σε Ραφήνα – Πικέρμι, πάνω από 5 χιλ. στη Σκιάθο, πάνω από 3 χιλ. στις Σπέτσες, 13,8 χιλ. κτήριο στη Φυλή, 13,3 χιλ. σε Ωραιόκαστρο, 25,5 χιλ. στον Ωρωπό, 872 στο Αγκίστρι, συνολικής έκτασης 5,25 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αφορούν σε σχεδόν 1,1 εκατ. πληθυσμό.

Από τα 5.257 km2 της έκτασης των παραπάνω Δήμων, θα τεκμηριωθεί δόμηση η οποία περιλαμβάνεται σε περίπου 1.350 km2 αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος ή τουριστικών ζωνών, καλύπτοντας με μετρητικές αεροφωτογραφήσεις αυτές τις περιοχές, εξαιρώντας αγροτικές και δασικές περιοχές. Η οριστική χάραξη των πολυγώνων θα γίνει ανά Δημοτική Ενότητα, σε συνεννόηση της Ένωσης με την Αναθέτουσα Αρχή, με κριτήριο την πυκνότητα των κτισμάτων και κατασκευών και ελάχιστη πλευρά πολυγώνου οριοθέτησης τα πεντακόσια μέτρα (500m).

Τι θα κάνει ο ανάδοχος

Ο ανάδοχος θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε ανάλυση, καταγραφή και κατηγοριοποίηση περιοχών, σε αποτύπωση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε μεμονωμένες αυτοψίες και σύνταξη τεκμηρίωσης γενικής εικόνας αποτελεσμάτων, σε εντοπισμό πιθανών αυθαιρεσιών, θα κατηγοριοποιήσει τις υφιστάμενες χρήσεις, με στόχο η κάθε περιοχή να σχεδιασθεί διαφορετικά, έτσι ώστε να καλυφθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η ανάλυση και η πληροφορία που χρειάζεται να εξαχθεί, σε τρισδιάστατη ψηφιοποίηση περιγραμμάτων κτιρίων (building footprints) και στη δημιουργία βάσης δεδομένων κτιρίων κ.α. Η παρούσα Συμφωνία Πλαίσιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι τιμές κατοικιών – Η τάση και το κόστος στέγασης

Έρχεται πλατφόρμα συναλλαγών δικαιωμάτων δόμησης – Η Μεταφορά Συντελεστή και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Αποκτά «ζωή» η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου; - Ο σχεδιασμός του νέου διαγωνισμού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider