Αποκτά «ζωή» η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου; - Ο σχεδιασμός του νέου διαγωνισμού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποκτά «ζωή» η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου; - Ο σχεδιασμός του νέου διαγωνισμού
Ο νέος σχεδιασμός του κτιρίου έχει βασιστεί στις σύγχρονες ανάγκες και λειτουργικές απαιτήσεις ενός κτιρίου φοιτητικών εστιών. Τι προβλέπεται στη σχετική διακήρυξη. Στα 12 εκατ. ευρώ το ύψος των παρεμβάσεων.

«Ζωή» αναμένεται να αποκτήσει, εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, το κτήριο που «φιλοξενεί» τη φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου. Το εν λόγω έργο είχε αρχικά δημοπρατηθεί το 2013, όμως μετά την συμβασιοποίησή του, ο ανάδοχος αφού εκτέλεσε τις εργασίες αποξηλώσεων των όψεων του κτηρίου αλλά και των εσωτερικών χώρων του, πλην του ισόγειου και υπόγειου, όπου μέχρι και σήμερα λειτουργεί το εστιατόριο του Πανεπιστημίου, στη συνέχεια προέβη σε διακοπή εργασιών και το έργο οδηγήθηκε σε διάλυση της εργολαβίας με συνέπεια το κτήριο να παραμένει μέχρι σήμερα απογυμνωμένο με εμφανή τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του.

Πλέον, επιχειρείται μια νέα προσπάθεια, καθώς ήδη προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ύψους 12 εκατ. ευρώ, για την «Ανακαίνιση του κτιρίου της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου» από την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ», με διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες. Οι προσφορές από ενδιαφερόμενους προγραμματίστηκε να δοθούν έως τις 3 Δεκεμβρίου 2024.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για την παραμονή σε λειτουργία, έστω και μερική, του φοιτητικού εστιατορίου στη διάρκεια κατασκευής του έργου καθώς και ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών στους χώρους του υπόγειου, ισόγειου και ημιώροφου, όπου αυτό στεγάζεται. Το έργο της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου εντάχθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 2021-25, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Ο σχεδιασμός

Το έργο αφορά στη μελέτη και την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, περιλαμβάνοντας στατικές ενισχύσεις και όλες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την πλήρη και ασφαλή χρήση του κτιρίου ως φοιτητική εστία. Το υφιστάμενο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και έξι ορόφους, το οποίο αρχικώς είχε ανεγερθεί με την υπ’ αριθμ. 634/69 οικοδομική άδεια και είχε χρήση ξενοδοχείου. Στη συνέχεια εκδόθηκε η με αριθ.433/2009 Άδεια Οικοδομής: Ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας.

Ο νέος σχεδιασμός του κτιρίου έχει βασιστεί στις σύγχρονες ανάγκες και λειτουργικές απαιτήσεις ενός κτιρίου φοιτητικών εστιών και βάσει του εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος, θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ανά στάθμη εγκαταστάσεις:

- Στο υπόγειο προβλέπεται η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του κτιρίου ( λεβητοστάσιο, υποσταθμός ΔΕΗ, δεξαμενή νερού πυρόσβεσης κ.λπ.) καθώς και αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι.

- Στο ισόγειο και στον ημιώροφο θα γίνει ολική ανακατασκευή του εστιατορίου και των χώρων του μαγειρείου, καθώς και θα διαμορφωθεί και χώρος εκτόνωσης και αναψυχής των φοιτητών. Στο ισόγειο προβλέπεται και η δημιουργία χώρου υποδοχής με έλεγχο εισόδου για τους φοιτητές που θα διαμένουν στο κτίριο.

- Στον α’ μέχρι τον στ’ όροφο, θα διαμορφωθούν τα δωμάτια των φοιτητών, τα οποία προβλέπονται να φιλοξενούν 2 φοιτητές, εκτός των προβλεπόμενων βάσει ισχύουσας νομοθεσίας δωματίων για ΑΜΕΑ, όπου θα φιλοξενείται ένα άτομο. Σε κάθε όροφο θα διαμορφωθούν, επίσης, χώρος κουζίνας, χώρος υποδοχής, καθώς και ενιαίος χώρος συνάθροισης για τους φοιτητές. Οι χώροι κουζίνας, σε κάθε όροφο, θα δημιουργηθούν, ώστε να καλύπτουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες σίτισης των φοιτητών που διαμένουν ανά όροφο.

- Oι κοιτώνες – δίκλινα δωμάτια, καθώς και οι θύρες εισόδου- εξόδου στο κτίριο των φοιτητικών εστιών θα διαθέτουν σύστημα ελέγχου πρόσβασης θυρών με χρήση έξυπνων καρτών (access control), ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών και να διευκολύνεται η διαχείριση της πρόσβασης στους χώρους διαμονής.

- Στο δώμα, εκτός της απόληξης του κλιμακοστασίου, θα δημιουργηθεί στεγασμένος χώρος όπου θα τοποθετηθεί ο απαιτούμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που θα προβλέπεται από τις μελέτες.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για την παραμονή σε λειτουργία, έστω και μερική, του φοιτητικού εστιατορίου στη διάρκεια κατασκευής του έργου καθώς και ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών στους χώρους του υπόγειου, ισόγειου και ημιώροφου, όπου αυτό στεγάζεται.

Στο κόστος του έργου περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός των δωματίων. Όπως σημείωναν σχετικές πληροφορίες, η συνολική δυναμικότητα της προς ανακαίνιση φοιτητικής εστίας υπολογίστηκε σε 108 δωμάτια, εκ των οποίων 96 δίκλινα και τα υπόλοιπα 12 μονόκλινα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ΑμΕΑ, με ανώτατο επίπεδο εξυπηρέτησης 204 φοιτητών. Σύμφωνα με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια, η συνολική επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης είναι 4.491,65 τ.μ. και των υπογείων βοηθητικών χώρων (Η/Μ εγκαταστάσεις, αποθήκες και εξοπλισμός εστιατορίου) είναι 569,90 τ.μ..

Τo νέο έργο μελέτης – κατασκευής περιλαμβάνει:

Α)Την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών του έργου.

Β) Τις εργασίες κατασκευής: 1) Αποξηλώσεις-καθαιρέσεις τοιχοποιίας, δαπεδοστρώσεων, επενδύσεων και απομάκρυνση εξοπλισμού από τους χώρους κυρίως του υπογείου και ισογείου. 2) Συνολική στατική ενίσχυση σε όλες τις στάθμες του κτιρίου η οποία θα περιλαμβάνει επεμβάσεις στη θεμελίωση και στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου (υποστυλώματα, δοκούς, πλάκες). 3) Όλες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, στους χώρους του υπόγειου, ισόγειου και ημιώροφου, όπου στεγάζεται το φοιτητικό εστιατόριο και απαιτούνται για να καταστήσουν τους εν λόγω ορόφους άμεσα πλήρως λειτουργικούς καθώς και τοποθέτηση και λειτουργία των θαλάμων ανελκυστήρα που θα προβλεφθούν για τους χώρους αυτούς. 4) Ολοκλήρωση των όψεων ολόκληρου του κτιρίου, η οποία θα περιλαμβάνει την εξωτερική τοιχοποιία, τη θερμομόνωση του κελύφους, την τοποθέτηση των κουφωμάτων και την κατασκευή των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων (εφόσον προτείνονται από τη μελέτη). 5) Κατασκευή της θερμομόνωσης-υγρομόνωσης του δώματος και της απόληξης του κλιμακοστασίου . 6) Λοιπές οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στους χώρους των ορόφων (α’-στ’) για την πλήρη λειτουργία τους. 7) Τοποθέτηση όλων των προβλεπόμενων Η/Μ εγκαταστάσεων στο δώμα των ορόφων και στέγαση όλου του χώρου που θα καταλαμβάνουν. 8) Επαύξηση της μέσης τάσης στο κτίριο.

Το κτίριο της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου βρίσκεται επί των οδών Λαγουμιτζή 15, Παπαζαχαρίου και Καλλιρρόης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Τ. 17241), πλησίον του Κεντρικού Κτηριακού Συγκροτήματος του Ιδρύματος επί της Λεωφ. Συγγρού 136. Πρόκειται για επταώροφο παλαιό ξενοδοχείο (με την ονομασία ‘SIRENE’) με ημιώροφο, υπόγειο και δώμα, ανεγερθέν περί το έτος 1968 επί οικοπέδου εμβαδού 659,89 τ.μ., που αποκτήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με το υπ’ αρ. 10487/1986 συμβόλαιο αγοραπωλησίας και λειτούργησε χωρίς διακοπή από την εποχή της αγοράς του μέχρι και περίπου το έτος 2001. Εντός του έτους 2003 αποφασίσθηκε από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, η πλήρης ανακαίνιση και αντισεισμική ενίσχυση του κτηρίου και ξεκίνησε η εκπόνηση των μελετών εφαρμογής για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων με σκοπό την υλοποίηση του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρή θέση στις Παραχωρήσεις - Τι φέρνει το deal για Τέρνα Ενεργειακή

Νοέμβριο οι προσφορές για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες Θράκης – Οι «μνηστήρες»

Πόσο πωλούνται τα διαμερίσματα στην Αθήνα – Έως +90% στην δεκαετία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider