Παράταση μερικών εβδομάδων έδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), στην ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών για την κατασκευή «Φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και Λοιπών Υποδομών του Δ.Π.Θ.», μέσω ΣΔΙΤ, αρχικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 107 εκατ. ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία Υποβολής Προσφορών του διαγωνισμού μεταφέρθηκε (από χτες 15 Οκτωβρίου 2024) για τις 20 Νοεμβρίου 2024. Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος (Metlen) - Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat.
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.
Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη.
Το έργο, βάσει αρχικών προδιαγραφών, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων κτηρίων φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών, ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου-πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, ενώ για την Ξάνθη προβλέπονταν η υλοποίηση ερευνητικού κέντρου αριστείας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου.
Το έργο, όσον αφορά στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης προβλέπει φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 350 ατόμων και ένα πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο δυναμικότητας 700 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Πτολεμαΐδας: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 ατόμων.
Η δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών δομών έρευνας και εκπαίδευσης θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση της μίσθωσης χώρων, θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών και θα εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.