Κυρίαρχος (και) στην ανάληψη έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που μέσω θυγατρικών του ετοιμάζεται να βάλει στο χαρτοφυλάκιό του δύο συμβάσεις συνολικής αξίας σχεδόν 450 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται αφενός για τη σύμβαση σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο υλοποίησης της «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα ΠΚΜ», εκτιμώμενης αξίας περίπου 202 εκατ. ευρώ, αφετέρου για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ).
Μετά το έργο ανατολικού τομέα, «καπαρώνει» και τη ΣΔΙΤ δυτικού τομέα
Μετά την επικράτησή της προ ολίγων μηνών στον δημόσιο διαγωνισμό, μέσω της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ - ΗΛΙΟΧΩΡΑ» που κέρδισε το σχήμα «ΗΛΕΚΤΩΡ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», όπως τότε είχε αποκαλύψει το insider.gr, πλέον, η εισηγμένη, αυτή τη φορά μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και σε συνεργασία με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, «καπαρώνει» και τη ΣΔΙΤ σύμβαση. Προ ημερών μόλις, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Φο.Δ.Σ.Α.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ανακήρυξε ως προσωρινό ανάδοχο την «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».
Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr με σχετικά του δημοσιεύματα, στον διαγωνισμό (που μετατέθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών) δεν έδωσαν το παρών οι άλλοι διεκδικητές (Μυτιληναίος -ΜΕΤΚΑ, INTRAKAT – W.A.T.T. – Geocycle Ελλάς+, ΑΒΑΞ – Thalis, Ηλέκτωρ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) με το σχήμα των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ τελικά να «παίζει μόνο του, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε και η τεχνική του προσφορά, όπως συνέβη προ ημερών και με την οικονομική του.
«Γεμίζει» το χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες στον τομέα περιβάλλοντος – διαχείρισης αποβλήτων (όπως και των υποδομών ευρυζωνικότητας, το ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.α.) έχουν μείνει εκτός συμφωνίας πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στη Masdar (έχει προγραμματιστεί και σχετική Γ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 23 Οκτωβρίου για να εγκριθεί η πώληση στους Άραβες), άρα παραμένουν στην μητρική. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται θέμα χρόνου και για τα δύο έργα στη Β. Ελλάδα να οριστούν τα σχήματα που επικράτησαν και ως οριστικοί ανάδοχοι.
Ενώ ήδη υπό την «ομπρέλα» του γκρουπ είχαν βρεθεί η ΜΕΑ Ηπείρου αλλά και το εμβληματικό έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» (με μονάδες σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κορινθία και Αργολίδα). Προφανώς, και η μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία «βάζει πόδι» πιο ενεργά στον τομέα αυτόν, όπου οι βιομηχανίες ενδιαφέρονται και για τα αποτελέσματα επεξεργασίες ή καύσης.
Ποια είναι η mega ΣΔΙΤ
Σε σχέση με το ΣΔΙΤ, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη (τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο).
Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων. Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.
Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας. Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.
Η δημόσια σύμβαση
Η ΤΕΡΝΑ την Άνοιξη ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης για την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (η οικονομική προσφορά της ήταν 86,405 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, άρα 107,142 εκατ. με ΦΠΑ, χωρίς προαιρέσεις, για το συνολικό έργο και υπηρεσία, ήτοι κατασκευή και λειτουργία). Η μονάδα θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:
- 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο), και
- 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).
Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.