Διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκιακών μειώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκιακών μειώσεων
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Καθώς όμως πλησιάζουν στον στόχο τους , οι απόψεις για το το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών μειώσεων αρχίζουν να διχάζονται. 

Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν καταφέρει με ομόφωνες αποφάσεις να οδηγήσουν την Ευρωζώνη κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Καθώς όμως πλησιάζουν στον στόχο τους, οι απόψεις για το το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών μειώσεων αρχίζουν να διχάζονται.

Αυτό έγινε ειδικότερα έκδηλο την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ξεκάθαρη» την κατεύθυνση που κινούνται τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ωστόσο πως ο ρυθμός με τον οποίο θα μειωθούν δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Παράλληλα ανέφερε πως ο αντιπληθωρισμός είναι στο σωστό δρόμο, περιγράφοντας τους πρόσφατους αριθμούς ως «σχετικά καθησυχαστικούς».

Aπό τη μεριά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ δε θα πρέπει να βιαστεί υπερβολικά να μειώσει το κόστος δανεισμού, ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη. Ωστόσο, ο διοικητής της τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς σε ερώτηση που αφορούσε μία ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση απάντησε πως «όλα είναι στο τραπέζι, αλλά θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο».

«Εάν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό, τότε θα μπορούσαμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκιά μας», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χριστόδουλο Πατσαλίδη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει συνεπώς να κινηθούν προσεκτικά και να αποφύγουν να αποσύρουν την περιοριστική πολιτική πολύ γρήγορα, πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας δήλωσε ότι μία περικοπή κατά 25 μονάδες είναι «πιθανή» τον Δεκέμβριο, ενώ ο Λιθουανός ομόλογός του Γκεντιμίνας Σίμκους υποστήριξε ότι «Η κατεύθυνση είναι σαφής: Λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Δεν μπορώ να ξέρω ακόμη ποια θα είναι η απόφαση τον Δεκέμβριο, αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο από την άλλη, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να άρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλα τα εμπόδια από την οικονομία της ευρωζώνης ώστε να ενισχύσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις, προτού η αυξανόμενη ανεργία καταστήσει πιο δύσκολη την ανάκαμψη της ανάπτυξης. «Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε σε μια κίνηση μεγέθους 25 μονάδων βάσης», είπε.

Αντίθετα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Πιερ Βουνς εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, η οικονομία της ευρωζώνης δεν αποδυναμώνεται γρήγορα ενώ ο Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, εξέφρασε την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία του σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να επιταχύνει περαιτέρω τον αποπληθωρισμό.

Τέλος, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σύστησε προσοχή να μην διατηρηθούν τα επιτόκια άσκοπα πάνω από το ουδέτερο επίπεδο και τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δείξει ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων για να αποφύγει τον κίνδυνο να δράσει πολύ καθυστερημένα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider