Στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΔΕΗ και την Protergia, οι οποίες προχώρησαν σε αισθητά περιορισμένες αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγιά τους τον Δεκέμβριο, αναμένεται να κινηθούν αρκετοί ακόμη προμηθευτές ρεύματος. Επομένως, προεξοφλείται πως θα είναι μικρή η παρέμβαση που θα χρειαστεί από την πολιτεία μέσω επιδοτήσεων (και δυσανάλογα μεγάλος ο επικοινωνιακός "θόρυβος" που προκλήθηκε για τα μέτρα στήριξης), ώστε να μην περάσουν στη λιανική οι υπέρογκες ανατιμήσεις που καταγράφονται αυτό τον μήνα στη χονδρεμπορική αγορά.
Η ανακοίνωση των χρεώσεων από τις εταιρείες θα γίνει έως αργά το βράδυ της Κυριακής, 1ης Δεκεμβρίου, με τη ΔΕΗ και την Protergia ωστόσο να έχουν ήδη γνωστοποιήσει τις χρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση 15,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα, με έκπτωση 68% στο βασικό σκέλος του πράσινου τιμολογίου της. Η αύξηση σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 10%.
Η Protergia της Metlen έχει γνωστοποιήσει πως η χρέωση για τον Δεκέμβριο στο πράσινο τιμολόγιό της θα είναι 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο και το διάστημα Ιούλιος – Οκτώβριος. Η χρέωση αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 7% σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπο πλαφόν στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσον αφορά τις λιανικές τιμές ρεύματος, επιστρατεύοντας επιδοτήσεις όποτε οι χρεώσεις για την πλειονότητα των καταναλωτών ξεπερνούν αυτά τα επίπεδα, λόγω άλματος στη χονδρεμπορική. Τον «πήχη» επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως θα ισχύσει και τον Δεκέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.
Μικρή επιδότηση
Η δέσμευση αυτή πρόκειται να ενεργοποιήσει τη στήριξη στο ρεύμα για τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «τρέχει» μέχρι και σήμερα (προτελευταία μέρα του Νοεμβρίου) ενισχυμένη κατά 53% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στα 138,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο προηγούμενος μήνας είχε κλείσει στα 90,06 ευρώ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στις 6 Δεκεμβρίου.
Όπως είναι φυσικό, το άλμα κατά 53% δεν επιτρέπει στους προμηθευτές να διατηρήσουν τις χρεώσεις τους στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τα «στρατόπεδα» αρκετών προμηθευτών συγκλίνουν στο ότι θα προχωρήσουν σε αισθητά μικρότερες ανατιμήσεις, ακολουθώντας τα "σήματα" της ΔΕΗ και της Protergia.
Η ίδια εικόνα για σημαντική απορρόφηση προκύπτει και για άλλους παρόχους – καθετοποιημένους και μη. Επομένως, αν για την πλειονότητα των νοικοκυριών οι αυξήσεις στις χρεώσεις κινούνται ποσοστιαία σε μικρά διψήφια επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί παρά μία μικρή επιδότηση, ώστε τα τιμολόγια να αναπροσαρμοστούν κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως η στήριξη θα κινείται ακόμη και κάτω από 1,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Όπως προσθέτουν, η αγορά έδειξε υγιή αντανακλαστικά και διέψευσε την εικόνα για "τσουνάμι" αυξήσεων που καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη, στην περίπτωση που δεν δίνονταν επιδοτήσεις.
Υψηλό κόστος προμήθειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής στα επίπεδα των 137 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σημαίνει πως το κόστος για έναν πάροχο τον Νοέμβριο θα ανέλθει στα 18,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αν αυτός εξασφαλίζει το σύνολο της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά.
Ο λόγος είναι πως οι προμηθευτές υπόκεινται και σε άλλες επιβαρύνσεις, όπως τους Λογαριασμούς Προσαυξήσεων ή τις απώλειες δικτύου. Ως συνέπεια, με ένα συνολικό κόστος στα 18,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και συνυπολογίζοντας ένα ελάχιστο περιθώριο κέρδους, ήδη η τιμή του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να κινείται κάτω από τα 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι όλα τα πράσινα τιμολόγια Νοεμβρίου ήταν χαμηλότερα, κανονικά οι εταιρείες θα έπρεπε τον Δεκέμβριο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα τιμολόγιά τους, ώστε να καλύψουν και την «τρύπα» του προηγούμενου μήνα.
Όσον αφορά τους καθετοποιημένους Ομίλους, η παρουσία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τούς παρέχει πρόσθετη ευελιξία στη διαμόρφωση των χρεώσεων. Επίσης, μέσω του hedging, όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να θωρακίζονται από ανατιμήσεις του χονδρεμπορικού κόστους, όπως αυτές στην τρέχουσα συγκυρία, και έτσι να θωρακίζουν και τους πελάτες τους από υπέρογκες αυξήσεις. Κίνητρο για απορρόφηση ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική αποτελεί επίσης ο ανταγωνισμός, καθώς η διατήρηση του πελατολογίου αποτελεί βασικό κριτήριο για κάθε εταιρεία, κατά τη διαμόρφωση των τιμολογίων της.
Επιδότηση και στις επιχειρήσεις
Όπως έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον Δεκέμβριο θα υπάρξει στήριξη και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για αυτό τον σκοπό, θα επιστρατευθεί o κανόνας De Minimis. Αντίθετα, στη «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, οι επιχειρήσεις είχαν μείνει εκτός πλαισίου στήριξης. Στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως θα υπάρξει πρόνοια και για τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα κεφάλαια για τις επιδοτήσεις θα προέλθουν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ. Μεταξύ των υπόλοιπων ζητημάτων που εξετάζονται είναι το κατά πόσο η εισφορά τα επιβληθεί στα έσοδα και από άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην των μονάδων φυσικού αερίου.