«Μια πρόταση δυσπιστίας που υποστηρίζεται από αριστερούς και ακροδεξιούς Γάλλους βουλευτές αναμένεται να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ πριν από το τέλος της εβδομάδας» αναφέρει σε σημείωμά της η ING.
Aντιμέτωπος με την αδυναμία ψήφισης του προϋπολογισμού, και παρά τις πολλές παραχωρήσεις που έγιναν προς την ακροδεξιά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει νομοθετικές πράξεις, εκτός εάν υπάρξει πρόταση δυσπιστίας.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η απόφαση αυτή ανοίγει τη δυνατότητα στα μέλη του της γαλλικής Βουλής να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Το βράδυ της Δευτέρας, τα αριστερά κόμματα (124 βουλευτές) και τα δεξιά κόμματα (το RN της Μαρίν Λεπέν και οι υποστηρικτές του Ερίκ Σιότι, 140 βουλευτές) αποφάσισαν να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας.
Για να πέσει η κυβέρνηση, τα αριστερά κόμματα πρέπει να ψηφίσουν μαζί με το ακροδεξιό RN την ίδια πρόταση μομφής. Αυτό θα οδηγούσε στην πτώση της κυβέρνησης.
Σε αυτή τη φάση, αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, αναφέρει η ING, καθώς η Λεπέν έχει δηλώσει ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι αριστεροί βουλευτές. Ενώ είναι ακόμη δυνατή μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον διορισμό της. Αυτό θα φέρει μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρουν οι αναλυτές.
Τι ακολουθεί
Δεν θα υπάρξει διάλυση της Βουλής ή πρόωρες εκλογές πριν από τον Ιούλιο του 2025, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ελάχιστη περίοδο ενός έτους μεταξύ των εκλογών. Στη συνέχεια, με βάση τις παρούσες πολιτικές δυνάμεις, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Δύο σενάρια είναι πιθανά: είτε διορίζεται νέα κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, είτε δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2024.
Δεδομένων των προκλήσεων από τον διορισμό του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού, η πιθανότητα άμεσης εύρεσης αντικαταστάτη είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Με μια εξαιρετικά πολωμένη Βουλή χωρισμένη σε τρία μεγάλα στρατόπεδα –αριστερά, κεντροδεξιά και ακροδεξιά– που δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ο κίνδυνος νέας ψήφου δυσπιστίας για οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση είναι πολύ υψηλός.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ING, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να ψηφιστεί o κρατικός προϋπολογισμός ή προϋπολογισμός κοινωνικής ασφάλισης πριν από το τέλος του έτους. Οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές είναι εξαιρετικά διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης της εικόνας των δημοσιονομικών μεγεθών και ότι η συναίνεση είναι ουσιαστικά αδύνατη.
Σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά
Φαίνεται απίθανο η Γαλλία να έχει προϋπολογισμό για το 2025. Ένας προσωρινός προϋπολογισμός, που πιθανότατα αντικατοπτρίζει τον προϋπολογισμό του 2024, πιθανότατα θα εφαρμοστεί. Ένας τέτοιος προϋπολογισμός δεν θα διορθώσει την τροχιά των δημοσίων δαπανών. Το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ το 2024. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ ήλπιζε να το μειώσει στο 5% μέχρι το 2025, αλλά χωρίς να ψηφιστεί προϋπολογισμός το 2025, αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Ο προσωρινός προϋπολογισμός θα είναι ελαφρώς περιοριστικός, καθώς οι φορολογικές κλίμακες δεν θα προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα περιέχουν πραγματικά μέτρα εξοικονόμησης.
Σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία επιβραδύνεται αισθητά, αυτά είναι εξαιρετικά άσχημα νέα, ,αναφέρουν οι αναλυτές. Το έλλειμμα θα παραμείνει υψηλό, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η επόμενη κυβέρνηση –όποτε προκύψει– θα έχει ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο στο να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά. Εν ολίγοις, η πολιτική ισορροπία θα καθυστερήσει και πιθανότατα θα περιπλέξει την ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών, αλλά τελικά θα γίνει. Η μόνη διαφορά είναι ότι η αφετηρία που θα πάει πιο πίσω.