«Βγήκε» η προκήρυξη για «Θέση Εργασίας Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO)» στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου, που ως γνωστόν από το νέο έτος μεταλλάσσεται σε επενδυτικό ταμείο, απορροφώντας και τους φορείς ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως σημειώνεται, το ενδιαφέρον των υποψηφίων πρέπει να εκφραστεί με την αποστολή αναλυτικού βιογραφικού σημειώματος στην εταιρία επιλογής ανώτατων στελεχών Stanton Chase, μέχρι το αργότερο την 11η Δεκεμβρίου 2024. Η εταιρεία αναζητά το κατάλληλο άτομο για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου για τετραετή θητεία. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί ονόματα για τη θέση του επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ (π.χ. ακόμα και από το ΤΑΙΠΕΔ κ.α.), ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η επόμενη μέρα
Προχτές, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΣΥΠ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Το ταμείο, είπε ο κ. Χατζηδάκης θα συνεπενδύσει σε τομείς στρατηγικής σημασίας με αυξημένη προστιθέμενη αξία, θα έχει μειοψηφικές συμμετοχές σε επενδύσεις και θα λειτουργεί ως καταλύτης για άλλα κεφάλαια, χωρίς να ανταγωνίζονται τα υφιστάμενα εργαλεία και τον ιδιωτικό τομέα.
Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αξιοποιήσει ένα αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γίνονται επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό και ειδικά από τον αραβικό κόσμο για να συμβάλλουν στο νέο επενδυτικό ταμείο.
Όπως τόνισε ακόμη ο υπουργός «την τελευταία τριετία το Υπερταμείο έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Υλοποίησε στρατηγικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων, των μεγεθών αλλά και της αξιοπιστίας του. Δημιούργησε αξία άνω του μισού δισ. για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 14%. Ταυτόχρονα, μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα του Ομίλου κατά 15% στην τριετία 2022-24. Ενώ η απόδοσή που πέτυχε συγκρίνεται με άλλα Εθνικά Ταμεία, μεγάλα όπως της Γαλλίας και της Σιγκαπούρης, κατακτώντας τη 2η θέση με ένα ποσοστό 2,6% Return on Assets».
Τα αρχικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα καταβληθούν από το υπουργείο Οικονομικών ως αντιστάθμισμα της επιστροφής στο κράτος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο. Το fund θα λειτουργήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και θα είναι ο δεύτερος επενδυτικός φορέας του Υπερταμείου που επενδύει στην ελληνική οικονομία. Έχει προηγηθεί το εξειδικευμένο επενδυτικό fund Φαιστός με ενεργητικό 100 εκατ. ευρώ που στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις σε 5G τεχνολογίες.
Το προφίλ του νέου CEO
Όπως σημειώνεται, αναφορικά με το προφίλ του νέου CEO, στις κύριες αρμοδιότητες είναι η εκπλήρωση του σκοπού του Υπερταμείου βελτιώνοντας την απόδοση του και διασφαλίζοντας την κερδοφορία και τη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη των θυγατρικών του, σε ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές προτεραιότητες του μοναδικού μετόχου του Υπερταμείου.
Συγκεκριμένα, καλείται, μεταξύ άλλων, να παρέχει επιχειρηματική καθοδήγηση με στόχο τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση της αξίας του ομίλου, αναζητώντας ευκαιρίες τόσο στο εγχώριο όσο και στο παγκόσμιο περιβάλλον, να κατευθύνει τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό στις θυγατρικές εταιρείες προς ένα αποδοτικό και βιώσιμο λειτουργικό μοντέλο, ευθυγραμμίζοντας τους εταιρικούς στόχους με τις κυβερνητικές πολιτικές, να διασφαλίζει ότι το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του εταιρείες επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις και μεγιστοποίηση της κοινωνικοοικονομικής προσφοράς, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη ανάκαμψης των θυγατρικών εταιρειών με χαμηλή απόδοση εφαρμόζοντας στρατηγικές όπως η αναδιάρθρωση και η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κ.α..
Σε σχέση με την εργασιακή εμπειρία, ζητείται διευθυντική εμπειρία στη διοίκηση εταιρειών μεγάλης κλίμακος ή όμιλο εταιρειών, προϋπηρεσία τουλάχιστον δέκα ετών (10) σε θέσεις ανώτατης διοίκησης, ιδανικά ως CEO με εμπειρία στην αναδιοργάνωση και μετασχηματισμό εταιρειών, ιστορικό επιτυχούς λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και επιτευγμάτων με αποδεδειγμένα αποτέλεσμα, γνώση των συγκεκριμένων κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του Υπερταμείου είναι επωφελής, εφαρμογή KPIs και δεικτών μέτρησης για τις θυγατρικές, ώστε να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση με τους συνολικούς εταιρικούς στόχους.
Βασικές Ικανότητες:
• Ισχυρές ηγετικές ικανότητες να καθορίζει το όραμα και να εμπνέει τους εργαζομένους για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ανάπτυξης του οργανισμού και της δημιουργίας μιας ποικιλόμορφης και περιεκτικής οργανωτικής κουλτούρας.
• Δημιουργία ισχυρών σχέσεων με επενδυτές, ομότιμους του κλάδου, κυβερνητικά στελέχη, μέσα μαζικής ενημέρωσης.
• Διακεκριμένη ικανότητα στρατηγικής σκέψης με αναλυτικό και επιχειρηματικό τρόπο και ολιστική άποψη για το εύρος των καθηκόντων του.
• Ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και δημοσίων σχέσεων.
Ακαδημαϊκά Προσόντα:
• Εκπαίδευση: Πτυχίο Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού διπλώματος είναι υποχρεωτικά, κατά προτίμηση στους τομείς: διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά, χρηματοοικονομικά, εφαρμοσμένες επιστήμες, νομικά.
• Γλώσσες: Άριστη γνώση της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας. Άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες θα θεωρηθούν πρόσθετο προσόν.
• Πιστοποιητικά: Πρόσθετα προσόντα και γνώσεις που αποκτήθηκαν σε διάφορους τομείς και θέματα σχετιζόμενα με το αντικείμενο δραστηριότητας της ΕΕΣΥΠ.
«Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο είναι στα ισχυρότερα της Ευρώπης»
«Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο είναι στα ισχυρότερα της Ευρώπης» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Growthfund Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. «Από το 2022, αυξήσαμε την οργανική αξία, η οποία πλέον αποτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, είχαμε έσοδα ρεκόρ από μερίσματα 317 εκατ. ευρώ και αποδώσαμε 200 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Καταφέραμε ακόμη να ξεκολλήσουμε επενδυτικά σχέδια που για χρόνια ήταν κολλημένα στα συρτάρια, όπως είναι τα 23 αεροδρόμια και η ανάπλαση της ΔΕΘ», υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης.
Μιλώντας π.χ. για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ εισέρχονται σε νέα εποχή, καθώς με CEO τον Γρηγόρη Σκλήκα, το σχέδιο ανάπτυξης άρχισε να υλοποιείται. Στις επιτυχίες καταγράφονται η μείωση του λειτουργικού κόστους και ο 5πλασιασμός των καθαρών λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA). Τοποθετώντας στο επίκεντρο τον πελάτη και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τα θετικά αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εμφανή μέσα στο 2025. Αντίστοιχα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπου το μεγάλο πρόβλημα ήταν η ορθή αξιοποίηση των ακινήτων, τώρα η ΕΤΑΔ με διευθύνουσα σύμβουλο την Ηρώ Χατζηγεωργίου, για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής της αξίας και των πιθανών χρήσεων των 36.000 ακινήτων που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο. Η θετική εικόνα θα αποτυπωθεί και στα οικονομικά μεγέθη. Μέχρι το 2027 προβλέπεται διπλασιασμός του ενεργητικού στα 2,2 δις. ευρώ.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού το Υπερταμείο χρησιμοποιεί σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, επιτυγχάνοντας αύξηση στη διείσδυση της τεχνολογίας από 26% σε 41% με τρανταχτό παράδειγμα τη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου η πληρωμή γίνεται με ψηφιακό τρόπο, για να διευκολύνει τον πολίτη. Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε ακόμη στη διαδικασία απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, η οποία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης, ώστε από 1η Ιανουαρίου να λειτουργεί με ενισχυμένο ρόλο και μέχρι τον Ιούνιο του 2025 να υπάρχουν δείγματα που εδραιώνουν την επιτυχία.