Έξυπνοι μετρητές: Πώς θα κερδίσουν έως 1,6 δισ. οι καταναλωτές – Το πλάνο εγκατάστασης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξυπνοι μετρητές: Πώς θα κερδίσουν έως 1,6 δισ. οι καταναλωτές – Το πλάνο εγκατάστασης
Στο 1,132 δισ. το κόστος του πρότζεκτ, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους οφέλους του Διαχειριστή, για το πλήρες roll-out των ψηφιακών ρολογιών μέχρι το 2030. Στο 30% η διείσδυση ήδη από το 2026. Καθαρό προεξοφλημένο όφελος 1,283 δισ. για τον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2045, το οποίο θα ανέλθει ετησίως σε 674 εκατ. μέχρι το 2030 και σε 311 εκατ. εφεξής.

Επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για το πλήρες roll-out των «έξυπνων» μετρητών περιλαμβάνει η νέα μελέτη κόστους- οφέλους του πρότζεκτ, την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ συμπεριέλαβε στην εισήγησή του για το επιτρεπόμενο έσοδο για τη ρυθμιστική περίοδο 2025-2028. Η εισήγηση καθώς και τα υπόλοιπα συνοδευτικά έγγραφα τέθηκαν σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ).

Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών (ΕΜ) για το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Επίσης, περιλαμβάνει τη σύνδεση των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε ένα κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας τουλάχιστον 8 εκατ. μετρητών.

Όπως επισημαίνεται, το έργο είναι ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο2021-2030. Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας,
τη βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και τη μείωση των μη-τεχνικών απωλειών (ρευματοκλοπές).

Ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με τον νέο χρονοδιάγραμμα, το 2024 θα κλείσει με 400.000 έξυπνα «ρολόγια» στη χαμηλή τάση. Αν και το νούμερο αυτό μοιάζει μικρό σε σχέση με τα 7,3 «ρολόγια» στη χαμηλή τάση, εκπροσωπεί ένα σημαντικό μερίδιο της κατανάλωσης (εκτιμάται στα επίπεδα του 40% στη χαμηλή τάση), καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις με μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα.

Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές θα είναι και οι πρώτοι που θα μπορούν να συμβληθούν σε πορτοκαλί τιμολόγιο, με δεδομένο ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι η δυναμική τιμολόγηση να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2025. Το επόμενο έτος πρόκειται να εγκατασταθούν επιπλέον 500.000, φτάνοντας τις 900.000.

Άλμα στις εγκαταστάσεις θα υπάρξει από το 2026, με τις νέες εγκαταστάσεις τη συγκεκριμένη χρονιά να ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια. Το άλμα αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες προηγούμενου ρεπορτάζ του Insider.gr, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι και το 2025 το roll-out θα καλυφθεί από την παραγγελία 600.000 «e-ρολογιών» από τον «μίνι» διαγωνισμό που έχει προηγηθεί. Στο πλαίσιο του κύριου διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση του, θα δρομολογηθεί σε αρχικό στάδιο η παραγγελία εντός «πακέτου» 3 εκατ. έξυπνων μετρητών, που θα αρχίσουν να εγκαθίστανται από το 2026.

Η συνέπεια θα είναι σε μια 2ετία από σήμερα η διείσδυση της τηλεμέτρησης να ανέρχεται ήδη στο 30% των ρολογιών χαμηλής τάσης. Εφεξής οι νέες εγκαταστάσεις θα κινούνται πάνω από 1 εκατομμύρια ετησίως, ώστε οι έξυπνοι μετρητές να φτάσουν τα 7,3 εκατ. το 2030.

Συνολικά οφέλη έως 2,9 δισ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσον αφορά τους καταναλωτές τα οφέλη θα προέλθουν από τη μείωση της ζήτησης για ρεύμα, τον περιορισμό των επιβαρύνσεων από τις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές), καθώς και τη μετατόπιση μέρους της ζήτησης σε ώρες μειωμένων χονδρεμπορικών τιμών. Τα οφέλη αυτά ποσοτικοποιούνται σε ορίζοντα μέχρι το 2045, καθώς ο μέσος όρος «ζωής» των έξυπνων μετρητών είναι η 15ετία και η εγκατάστασή τους θα ολοκληρωθεί το 2030.

Για την περίοδο μέχρι το 2045, το καθαρό προεξοφλημένο όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 1,142 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο υπολογισμός αυτός είναι συντηρητικός, καθώς το «κέρδος» των καταναλωτών μπορεί να ανέλθει μέχρι το 1,6 δισ. ευρώ.

Το όφελος για τον ΔΕΔΔΗΕ θα προκύψει από τη μείωση του λειτουργικού κόστους για καταμετρήσεις, εντοπισμό των ρευματοκλοπών, καθώς και για αποκοπές & επανασυνδέσεις. Επίσης, όφελος θα προέλθει και από την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλοπής μετασχηματιστών. Μέχρι το 2024, τα ατού αυτά «μεταφράζονται» σε ένα καθαρό προεξοφλημένο κέρδος για τον Διαχειριστή ύψους 1,283 δισ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΑΕΥ: Η Ελλάδα στην Αντιπροεδρία των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Υδάτων

Ρεύμα: Σε μπλε «χρώμα» το 55% των νέων συμβολαίων – Πώς να διαλέξετε σταθερό τιμολόγιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider