Το Κατάρ θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη νέα νομοθεσία που θα επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρείες που δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για τις εκπομπές άνθρακα, τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Σαάντ αλ-Καάμπι στους Financial Times.
Η Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια στη Βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων, που εγκρίθηκε φέτος, απαιτεί από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγχουν αν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία ή προκαλούν περιβαλλοντική ζημία και να λαμβάνουν μέτρα. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμα έως και 5% των παγκόσμιων εσόδων.
«Αν το ζήτημα είναι να χάσω το 5% των εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη. Δεν μπλοφάρω», τόνισε ο Καάμπι και πρόσθεσε ότι «Το 5% των εσόδων της QatarEnergy μεταφράζεται στο 5% των εσόδων που παράγει το κράτος του Κατάρ. Αυτά είναι χρήματα του λαού, οπότε δεν μπορώ να χάσω τέτοια ποσά και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει τέτοια ποσά».
Ο Καάμπι, που τελεί και ως Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής QatarEnergy, ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει διεξοδικά τον νόμο για τη δέουσα επιμέλεια. Επιπλέον, δήλωσε ότι το Κατάρ δεν ανησυχεί για την υπόσχεση του εκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να άρει τα όρια στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το Κατάρ, που ήδη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Ασίας και της Ευρώπης, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ. Σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα υγροποίησης σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια.