Οι απώλειες ύψους 93 δισ. δολαρίων που κατέγραψε η μετοχή της Novo Nordisk την Παρασκευή, ήταν το τελευταίο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πέρασαν άλλο ένα έτος προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τις αποδόσεις των μεγαλύτερων μετοχών στη Wall Street.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι 10 κορυφαίες μετοχές των ΗΠΑ έχουν σημειώσει διψήφια κέρδη για το έτος, με ώθηση από τους κολοσσούς τις τεχνολογίας ή «Magnificent Seven», έξι από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης βρίσκονται στο κόκκινο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Novo Nordisk της οποίας τα κέρδη εξανεμίστηκαν μετά το selloff της Παρασκευής, η Nestle και η LVMH.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, ο Stoxx 600 να βρίσκεται καθ' οδόν για την χειρότερη απόδοσή του σε σχέση με τον S&P 500 σε διάστημα άνω των 25 ετών.
«Σε μεγάλο βαθμό οι «Υπέροχες 7» έχουν στηρίξει τον S&P 500. Δεν είναι ότι δεν έχουμε μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές στην κλίμακα είναι τεράστιες», σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar, Michael Field.
Κατά τον ίδιο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δύο μειονεκτήματα, με το πρώτο να είναι το μέγεθος: Οι GRANOLAS - όπως έχει ονομάσει η Goldman Sachs τις ηγέτιδες εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά συμπεριλαμβάνοντας τις GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi - έχουν συνολική αξία περίπου 2,5 τρισ. δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή οι Mag 7 έχουν προσθέσει περίπου 5 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μόνο φέτος ξεπερνώντας συνολικά τα 16 τρισ. δολάρια.
Δεύτερον, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση της Ευρώπης κυριαρχούν οι μετοχές της λεγόμενης «παλιάς οικονομίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις GRANOLAS εντάσσονται μόνο δύο ονόματα που σχετίζονται με την τεχνολογία η SAP και η ASML.
Τομείς όπως τα αυτοκίνητα, η βιομηχανία και οι εξορύξεις είναι συνήθως ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις μεταβολές. Ενδεικτικά, οι μετοχές πολυτελείας, έχουν πληγεί σοβαρά από την επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα, ενώ στη Nestle, η υποτονική ανάπτυξη στις πωλήσεις έχει επίπτωση στη μετοχή που οδεύει για το χειρότερο έτος στην ιστορία της.
«Υπάρχει ένα θεμελιώδες δομικό ζήτημα στην Ευρώπη καθώς δεν διαθέτει παγκόσμιους πρωταθλητές και σίγουρα δεν έχει παγκόσμιους πρωταθλητές στο πιο «καυτό» κομμάτι της αγοράς που είναι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Guy Miller αναλυτής στην Zurich Insurance.
Από την άλλη, υπάρχουν ανησυχίες για την ξέφρενη άνοδο των Mag 7. Ο Matthew Cioppa, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Franklin Technology Fund, δηλώνει ευχαριστημένος που κατέχει κάποιες μετοχές των Magnificent Seven, αλλά διατηρεί συμμετοχές και σε μικρότερες εταιρείες λογισμικού.
Πολλοί ακόμη αναμένουν ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη στην Ευρώπη, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων, τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κίνα για την στήριξη της οικονομίας και της ενδεχόμενης αύξησης δαπανών στη Γερμανία.
Θα μπορούσαν, λοιπόν, τα πράγματα να αλλάξουν το 2025; Σε έρευνα του Bloomberg οι αναλυτές θεωρούν πως όχι και αναμένουν ότι και την επόμενη χρονιά θα κυριαρχήσει η Wall Street. Συγκεκριμένα, τα κέρδη των Magnificent Seven προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,7% το επόμενο έτος και των GRANOLAS 9,9%.
«Σε μια περίοδο όπου η μακροοικονομική ανάπτυξη ήταν αρκετά άτονη και άλλοι τομείς αντιμετώπισαν προκλήσεις, η αξιοπιστία στην απόδοση των κερδών των MaG 7 πρόσφερε εμπιστοσύνη στην τεχνολογική αγορά των ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι κάτι που βλέπεις σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Iain Barnes, επικεφαλής επενδύσεων στην Netwealth Investments