Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση 18% το 2024 – Τι δείχνει η σύγκριση με την Ε.Ε. [διάγραμμα]

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση 18% το 2024 – Τι δείχνει η σύγκριση με την Ε.Ε. [διάγραμμα]
Στα 22 λεπτά του ευρώ ανά kWh η οικιακή τιμή ρεύματος στο 11μηνο, σύμφωνα με τα δελτία HEPI, με υποχώρηση κατά 4,7 λεπτά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μικρότερη η αποκλιμάκωση συνολικά για τα 27 κράτη-μέλη, με συνέπεια η Ελλάδα (Αθήνα) να κινείται φέτος 9% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημαντικά σκαμπανεβάσματα όμως από μήνα σε μήνα -αντίθετα από ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη- καθώς στην ελληνική λιανική κυριαρχούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ελληνική λιανική αγορά ρεύματος είχε η πανευρωπαϊκή τάση αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα δελτία του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), ο οποίος προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Η συνέπεια είναι η τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές στην Αθήνα (καθώς τα δεδομένα του HEPI αφορούν τις πρωτεύουσες των κρατών του δείγματος) να κινείται φέτος αισθητά χαμηλότερα από τον μέσο όρο για τις 27 πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Πιο συγκεκριμένα, η επεξεργασία από το Insider.gr των δελτίων για το 11μηνο του έτους δείχνουν πως το 2024 «τρέχει» για τα ελληνικά νοικοκυριά με μία μέση επιβάρυνση 22 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Η τιμή αυτή είναι 9% χαμηλότερη από τη μέση λιανική χρέωση για τους «27», η οποία στο διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2024 διαμορφώθηκε στα 24,28 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα νούμερα αυτά αφορούν τελικές τιμές ρεύματος, καθώς συμπεριλαμβάνουν ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους.

Διαφορετική εικόνα το 2023

Βέβαια, η οριστική σύγκριση για το 2024 θα μπορεί να γίνει όταν γίνουν διαθέσιμα τα στοιχεία και για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν αναμένεται η παραπάνω εικόνα να διαφοροποιηθεί αισθητά, με δεδομένο ότι στα τιμολόγια του τελευταίου μήνα του έτους θα υπάρξει επιδότηση, ύψους 1,5 λεπτού ανά kWh, όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ.

Επομένως, με την ενίσχυση θα «κουρευτεί» σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων, που σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλούσε το άλμα της χονδρεμπορικής αγοράς. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι είχαν δοθεί επιδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σύγκριση της Αθήνας (Ελλάδας) με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, για το 11μηνο του 2023, προκύπτουν διαφορετικά συμπεράσματα. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023, από την επεξεργασία των στοιχείων του HEPI προκύπτει πως η μέση επιβάρυνση για τα εγχώρια νοικοκυριά ήταν 26,82 λεπτά ανά kWh.

Αντίθετα, για τους οικιακούς καταναλωτές των πρωτευουσών και των «27» ήταν 26,78 λεπτά ανά kWh. Επομένως, έστω και οριακά η εγχώρια τιμή κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, η «επίδοση» αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι όλο το 2023 δόθηκαν επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές στη χώρα μας.

Έντονα σκαμπανεβάσματα

Όπως είναι φυσικό, οι δύο διαφορετικές εικόνες για τα 11μηνα 2023 και 2024 σημαίνουν πως φέτος στην Ελλάδα (Αθήνα) καταγράφηκε μεγαλύτερη «βουτιά» στις τελικές επιβαρύνσεις. Έτσι, σε ετήσια βάση, στην ελληνική πρωτεύουσα οι οικιακές τιμές καταγράφουν φέτος βουτιά κατά 18%, όταν πανευρωπαϊκά η μείωση είναι 9%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μία σημαντική διαφοροποίηση της εγχώριας λιανικής, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, είναι το γεγονός ότι συνεχίζει να κυριαρχείται από κυμαινόμενα τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε μεγάλο βαθμό «συντονισμένη» με τη χονδρεμπορική, ακολουθώντας τις αυξομειώσεις της. Έτσι, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, η μέση οικιακή τιμή μπορεί να παρουσιάζει σημαντικά σκαμπανεβάσματα από μήνα σε μήνα, όταν σε όλη την Ευρώπη οι διαφοροποιήσεις είναι πολύ μικρότερες.

Ως συνέπεια, όπως φαίνεται και από το σχήμα, η «ψαλίδα» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οφείλεται κυρίως στις «χαμηλές πτήσεις» της εγχώριας χονδρικής την άνοιξη, και πιο συγκεκριμένα το 4μηνο Μάρτιος – Ιούνιος. «Χαμηλές πτήσεις» που, με τη σειρά τους, προήλθαν από την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ, με τους οικιακούς καταναλωτές να βγαίνουν ωφελημένοι από το μεγάλο μερίδιο αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Το πλεονέκτημα αυτό εξαλείφεται σε σημαντικό βαθμό τους μήνες με μεγάλη ζήτηση, λόγω αύξησης είτε της εγχώριας κατανάλωσης είτε των εξαγωγών – όπως συνέβη από τα μέσα του καλοκαιρού, με τη «μίνι» ενεργειακή κρίση. Μάλιστα, αν δεν είχαν δοθεί επιδοτήσεις τους συγκεκριμένους μήνες, και η λιανική «συντονιζόταν» πλήρως με την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών, τότε θα ήταν μικρότερη η «ψαλίδα» με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Σταθερή η τιμή του πράσινου τιμολογίου τον Ιανουάριο - Στα 15,475 λεπτά ανά kWh 

Ισχυρό 2024 για το κακάο: Εκτίναξη 175% - Σε υψηλό 40 ετών ο καφές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider