Τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές αυξήσεις τιμών στον καφέ στο ράφι των σούπερ μάρκετ κρούουν παράγοντες της αγοράς, καθώς συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
«Ο Δεκέμβριος ήταν πολύ σκληρός μήνας. Οι διεθνείς τιμές όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκαν, αλλά αντίθετα έφτασαν να διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών – τόσο η ποικιλία arabica, όσο και η ποικιλία robusta, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου αντίστοιχα» δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου.
Κύρια αιτία της αύξησης των διεθνών τιμών διαπραγμάτευσης είναι οι μειωμένες σοδειές για ακόμη ένα συνεχόμενο έτος στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες του πλανήτη, οι οποίες επηρεάζονται δραστικά από την κλιματική αλλαγή, αλλά και η επιπλέον ζήτηση από χώρες οι οποίες μέχρι πρότινος δεν κατανάλωναν καφέ και πλέον εντάσσουν το προϊόν στην καθημερινή τους συνήθεια.
Πρόκειται για συνθήκες που επηρεάζουν δραματικά το κόστος για τις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, επεξεργασία και διάθεση καφέ, που παρά τον έντονο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τον κλάδο, θα έχουν επίπτωση και στην ελληνική αγορά. Τα αυξημένα κοστολόγια δεν είναι πλέον εφικτό να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Από 10% έως 25% οι ανατιμήσεις στον καφέ στο ράφι
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, οι αυξήσεις τιμών αναμένεται να γίνουν ορατές τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, ενώ θα είναι της τάξης του 10-15%, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και το 25%. «Ήδη από τις αρχές του χρόνου οι εταιρείες έχουν ενημερώσει το οργανωμένο λιανεμπόριο για τις αυξήσεις στην τιμή του καφέ», σημειώνει. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιάγκογλου, η τελευταία ανατίμηση στον κλάδο του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων καταγράφηκε το 2022.
«Να καταργηθεί ή να μειωθεί ο ΕΦΚ για να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις»
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, για να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του καταναλωτή, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη κατάργησης ή έστω δραστικής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα σειρά επαφών τόσο με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και με εκπροσώπους και επικεφαλής κοινοβουλευτικών κομμάτων, με αντικείμενο την επιτακτική ανάγκη κατάργησης ή της δραστικής μείωσης τουλάχιστον κατά το ήμισυ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.
Η συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ είχαν προηγηθεί επαφές με τον βουλευτή και Τομεάρχη Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Νικητιάδη και τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.
«Όλοι μας άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον. Μας ενημέρωσαν ότι το αίτημά μας θα εξεταστεί. Κανείς ωστόσο δεν μας διασφαλίζει ότι ο ΕΦΚ θα καταργηθεί ή έστω θα μειωθεί δραστικά», σχολιάζει στο insider.gr o κ. Γιάγκογλου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η κατάργηση του ΕΦΚ αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης, αλλά και αφορμή για την ίδρυσή της. Η Ελληνική Ένωση Καφέ ιδρύθηκε από μία ομάδα επιχειρηματιών και ανθρώπων του καφέ το 2018 με αφορμή την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ το 2017.
Όπως δε αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες ο κ. Γιάγκογλου, από το 2017 έως και το 2023 έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚ. Εάν μάλιστα αποφασιζόταν η κατάργηση του Ειδικού Φόρου, σύμφωνα με τον κ. Γιάγκογλου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%. Να σημειωθεί εδώ ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προπληρώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.