Τη θεσμοθέτηση του νέου δείκτη που θα καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ για τις αναπροσαρμογές τιμών των μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας από 1.1.2026 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τη νομοθετική ρύθμιση είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Ακόμη, με την ίδια τροπολογία καθορίζεται πως οι ασφαλιστικές θα πρέπει να ανακοινώνουν τις αναπροσαρμογές σε κάθε συμβόλαιο αλλά και οι επιχειρήσεις παροχών υγείας τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής κάθε ιατρικής πράξης από την αμέσως προηγούμενη τιμή. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει ειδικός πίνακας-τιμοκατάλογος που θα πρέπει να βρίσκεται σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου κάθε επιχείρησης.
Ειδικότερα, προβλέπεται η κατάργηση του ΕΔΥ που καταρτίζεται από τον ΙΟΒΕ και η κατάρτιση ενός νέους αντικειμενικού δείκτη από τον οποίο θα εξαρταται η κατάρτιση ενός νέου αντικειμενικού δείκτη από τον οποίο θα εξαρτάται η ετησια αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας.
Ο νέος δείκτης θα καταρτίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και θα λαμβάνει υπόψη κρίσιμους δείκτες, παράγοντες και βάσεις δεδομένων που θα υποδεικνύονται με κοινή απόφαση ων υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, μετά από γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Στόχος όπως αναφέρεται στην ανάλυση της ρύθμισης είναι να εξορθολογιστεί το πλαίσιο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές-ασφαλισμένοι της συγκεκριμένης κατηγορίας από δυσανάλογες ετήσιες αναπροσαρμογές που μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της ασφαλιστικής τους σύμβασης.
«Σκοπός του νέου δείκτη είναι να αποτελέσει έναν δίκαιο τρόπο αναπροσαρμογής των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας που πλέον δεν προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό προκειμένου οι αναπροσαρμογές αυτές να μην διενεργούνται δυνάμει ασαφών και συνεπώς καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών που περιέχονταν στις συμβάσεις που συνήφθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων.
Επιδιώκεται η θέσπιση δημόσιας ανακοίνωσης των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων και των τιμών των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι επιχειρήσεις με σκοπό να ενισχυθεί η διαφάνεια τιμών στις αγορές των σχετικών υπηρεσιών», αναφέρεται στη ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης.