Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Με μπόνους για αύξηση εξαγωγών η νέα δράση 200 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Με μπόνους για αύξηση εξαγωγών η νέα δράση 200 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ
Ευκαιρίες επιδότησης επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό έως και 60% επί του προϋπολογισμού τους φέρνει η νέα δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ.

Ευκαιρίες επιδότησης επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό έως και 60% επί του προϋπολογισμού τους φέρνει η νέα δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ που πρόκειται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση και υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με τον οδηγό της δράσης που προδημοσιεύθηκε χθες, ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 80.000 και το ανώτατο όριο επιδότησης είναι οι 200.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιχορήγησης ξεκινά από το 40% και μπορεί να αυξάνεται έως και το 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εφόσον πιστοποιείται αύξηση των εξαγωγών της επιδοτούμενης επιχείρησης.

Ενδεικτικά, για επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα που καταφέρνουν αύξηση εξαγωγών από 2% έως 4% προβλέπεται επιδότηση 45% με ανώτατο «bonus» το +20% στην επιδότηση αν αυξηθούν οι εξαγωγές κατά 8% μετά την επένδυση. Η προσαύξηση επιβεβαιώνεται εφόσον πραγματοποιηθεί και πιστοποιηθεί κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης η αύξηση των εξαγωγών και σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο ενίσχυσης δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως «στην κοινωνία και την οικονομία κατευθύνεται το σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 26,2 δισ. ευρώ. Στους πολλούς απευθύνεται η νέα δράση ‘’Εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων’’ με πόρους του προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα’’. Στην κοινωνία απευθύνονται οι δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν πάνω από 3.400 νέες θέσεις εργασίας».

Η δράση αποσκοπεί να ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Ενδεικτικές ενέργειες που θα ενισχύονται:

  • Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜΜΕ.
  • Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών.
  • Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κλπ.

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις και δαπάνες

Στη δράση μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιλέξιμοι κωδικοί αριθμοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) θα ορισθούν στην αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις κλεισμένες και θα πρέπει να αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα με ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών να προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν ή να προτίθενται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα εντός του χρόνου υλοποίησης του σχεδίου που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες.

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται: η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη μίας θέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης, η αγορά εξοπλισμού και λογισμικού και οι δαπάνες για υπηρεσίες-πιστοποιήσεις καθώς και για προβολή, προώθηση και δικτύωση (συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» ΤτΕ για διπλή πρέσα ανατιμήσεων σε υπηρεσίες και βιομηχανικά είδη – Αναλυτικά γραφήματα

«Μέτωπο» με τις κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες ανοίγει το εγχώριο λιανεμπόριο

Αστικές Μεταφορές: «Χτίζεται» το νέο master plan του ΟΑΣΑ με το «βλέμμα» στο 2035

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider