Υπηρεσίες και κέρδη φουσκώνουν τον πληθωρισμό – Το γράφημα της εβδομάδας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπηρεσίες και κέρδη φουσκώνουν τον πληθωρισμό – Το γράφημα της εβδομάδας
Σε βασικό μοχλό πίεσης αύξησης του πληθωρισμού εξελίσσονται οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες στη χώρα μας παίρνοντας τη σκυτάλη από την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Σε βασικό μοχλό πίεσης αύξησης του πληθωρισμού εξελίσσονται οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες στη χώρα μας παίρνοντας τη σκυτάλη από την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή μια ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αυτές που δείχνουν πως βασική συνιστώσα των πληθωριστικών πιέσεων είναι τα επιχειρηματικά κέρδη, κατά βάση στις υπηρεσίες.

Made with Flourish

Σύμφωνα με μελέτη που περιλαμβάνεται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας τα κέρδη των επιχειρήσεων αποτελούν την κύρια συνιστώσα των πληθωριστικών πιέσεων από το 2021 και έπειτα, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας η αύξηση των κερδών συνδέεται πρωτίστως με τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μονάδα προϊόντος, ακολουθούμενος από τον τομέα της βιομηχανίας (εκτός κατασκευών).

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των περιθωρίων κέρδους, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που ενδεχομένως αντικατοπτρίζει αλλαγές που επέφεραν στις τιμολογιακές στρατηγικές τους οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Το κόστος εργασίας σχετίζεται επίσης θετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, ωστόσο, η συνεισφορά του είναι μικρότερη από αυτή των κερδών.

Όπως σημειώνεται το 2022, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5%. Τα κέρδη ανά μονάδα συνεισέφεραν σημαντικά κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενα από τους φόρους ανά μονάδα προϊόντος με 2,7 ποσοστιαίες μονάδας , ενώ η συμβολή του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν οριακά αρνητική (-0,3 μονάδες).

Ωστόσο, από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η συμβολή των κερδών ανά μονάδα άρχισε να μειώνεται, καθώς οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν. Το 2023, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ έφτασε στο 5,8%, με τα κέρδη να συνεισφέρουν 2,1 ποσοστιαίες μονάδες και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να επιστρέφει σε θετικό έδαφος (1 ποσοστιαία μονάδα). Ωστόσο, η μεγαλύτερη συμβολή στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ προήλθε από τους φόρους.

Τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024, ο πληθωρισμός συνέχισε να αποκλιμακώνεται σταδιακά στο 2,9%, με τα κέρδη να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά (1,4 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενα από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (1,2 μονάδες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρυξέλλες: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο κοινοτικό χρήμα – Μήνυμα επιτάχυνσης στην Αθήνα

Ιωάννου (Eurobank): Τα σχέδια για την Κύπρο και τη δημιουργία ισχυρού περιφερειακού Ομίλου 

Εφορία: Ειδικές ελεγκτικές δυνάμεις για πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider