Εφορία: Ειδικές ελεγκτικές δυνάμεις για πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφορία: Ειδικές ελεγκτικές δυνάμεις για πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις 
Εφοριακοί και τελωνειακοί της ομάδας «ΔΕΟΣ» αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές

Το γκάζι των ελέγχων πατάει η ΑΑΔΕ ρίχνοντας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής δυο νέες ελεγκτικές δυνάμεις. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΜΕΦ) που αναλαμβάνει δράση στις 17 Φεβρουαρίου και τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) που θα επικεντρωθούν στις δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Το ΚΕΜΕΦ, η νέα πρότυπη ελεγκτική υπηρεσία, που εντάσσεται στο οργανωτικό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ, προκύπτει από την ενοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ελεγκτικό κέντρο της χώρας, με αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια.

Στόχος του νέου ΚΕΜΕΦ θα είναι να διασφαλίσει:

- Φορολογικούς ελέγχους «360 μοιρών» διενεργώντας συνδυαστικούς ελέγχους, ιδιαίτερης πολυπλοκότητας με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους σε οντότητες-εταιρικά σχήματα και μετόχους – εταίρους – διαχειριστές, που θα εκτείνονται σε μεγαλύτερο εύρος της φορολογικής ελεγκτικής αλυσίδας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής (π.χ. έλεγχοι φοροαποφυγής μέσω τεχνητών διευθετήσεων και υβριδικών μέσων, έλεγχοι κρυπτονομισμάτων, NFTs και λοιπών μέσων και εργαλείων κρυπτογράφησης).

- Ενιαία οργανωτική δομή για καλύτερη διαχείριση και ομοιόμορφη Προσέγγιση Υποθέσεων Ελέγχου.

- Τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους ελέγχους.

- Μείωση Κόστους.

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Στους ελεγκτικούς στόχους της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας βρίσκονται:

- Φυσικά πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Ανώνυμες εισηγμένες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ όπως και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.

- Κάτοικοι εξωτερικού.

- Πρόσωπα που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Στις βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:

- Φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

- Λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.)

- Διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν, τόσο σε κατοχή ακίνητης περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).

- Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, όπως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι πληρωμές, οι οφειλές, η συνεχής ενημέρωση και η παροχή των πληροφοριών στα Τμήματα Ελέγχου και στο Δικαστικό της Υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπηρεσίες και κέρδη φουσκώνουν τον πληθωρισμό – Το γράφημα της εβδομάδας

Τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά το νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας - Από 650 έως 1.300 ευρώ τα ποσά

Avramar: Τι μεσολάβησε μέχρι το deal με τους Άραβες της Aqua Bridge – Το χρονικό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider