Από 650 ευρώ (το α' τρίμηνο) έως 1.298 ευρώ το μήνα θα λαμβάνουν οι 15.000 νέοι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα.
Οι άνεργοι που θα ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα του νέου επιδόματος ανεργίας θα επιλεγούν τυχαία, με βάση αυτοματοποιημένο σύστημα (αλγόριθμο), ενώ εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά και αφού γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, θα εφαρμοστεί καθολικά το 2026 σε όλους τους ανέργους που βρίσκονται στη λίστα της ΔΥΠΑ.
«Το νέο επίδομα ξεκινά από τα 650 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της ανεργίας και στη συνέχεια θα φθίνει, όσο περνούν τα τρίμηνα. Σήμερα είναι 510 ευρώ για όλο το 12μηνο της επιδότησης» δήλωσε χθες στο OPEN ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Ορόσημο τα 4 χρόνια ασφάλισης
Για όσους απολύθηκαν από την εργασία τους έπειτα από 4 χρόνια απασχόλησης, το νέο επίδομα ανεργίας θα φτάνει έως και τα 650 ευρώ τον μήνα για τους τρεις πρώτους μήνες και θα βαίνει μειούμενο τους επόμενους. Επιπλέον θα προβλέπεται ένα ποσό ως μπόνους, το οποίο θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (από το 4ο έως και το 20ο έτος ασφάλισης) καθώς και τον μέσο όρο των αποδοχών του.
Το ανώτατο όριο του επιδόματος που θα χορηγεί η ΔΥΠΑ θα είναι 1.297,45 ευρώ, με διάρκεια έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες (64 μήνες).
Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι για τους μερικώς απασχολούμενους, για τους οποίους το επίδομα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, και να διαμορφώνεται κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 509 ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Τα τρία «αγκάθια» για το νέο επίδομα ανεργίας - Υψηλότερο από τον Μάρτιο αλλά με λιγότερους δικαιούχους
Εμπροσθοβαρές το νέο επίδομα
Η βάση εκκίνησης του νέου επιδόματος ανεργίας θα είναι υψηλή, αλλά θα μειώνεται όσο περνούν οι μήνες, ώστε να αποτελεί κίνητρο για τον άνεργο να βρει δουλειά.
Ειδικότερα θα ανέρχεται στο 70% του εκάστοτε κατώτατου ημερομίσθιου, δηλαδή, σήμερα θα διαμορφωνόταν στα 647 ευρώ, για το α΄ τρίμηνο της ανεργίας και στη συνέχεια θα μειώνεται κλιμακωτά ως εξής:
- 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης (646,7 ευρώ)
- 60% κατά το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης (556 ευρώ)
- 50% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το τρίτο τρίμηνο της επιδότησης (463,3 ευρώ)
- 40% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το τέταρτο τρίμηνο της επιδότησης (370,7 ευρώ)
- 30% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης (278 ευρώ)
- 20% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης (185,3 ευρώ).
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το νέο επίδομα θα αποτελείται από τρία μέρη:
- Το σταθερό μέρος επιδότησης που υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Θα ξεκινά από το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και θα μειώνεται σταδιακά. Έτσι το σημερινό βασικό ποσό, θα αυξηθεί στα 648,72 ευρώ για το α΄ τρίμηνο και σταδιακά, στο τελευταίο εξάμηνο, με 24μηνη επιδότηση, θα μειωθεί στα 185,35 ευρώ.
- Το μεταβλητό μέρος επιδότησης, με «μπόνους» για όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο και πλήρωναν υψηλές εισφορές.
- Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το Δώρο Χριστουγέννων, το Δώρο Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας. Ωστόσο η προσαύξηση για ένα προστατευόμενο μέλος θα είναι 40 ευρώ και 20 ευρώ για κάθε επόμενο, αντί για 10% του επιδόματος που ισχύει τώρα.
Tους πρώτους 12 μήνες της 24μηνης επιδότησης στον δικαιούχο θα χορηγούνται δύο ποσά, το σταθερό επίδομα και το μεταβλητό σκέλος (σύμφωνα με τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές).
Ωστόσο οι προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος γίνονται αυστηρότεροι, καθώς θα απαιτούνται 7 μήνες εργασίας ή 175 ημέρες ασφάλισης στο τελευταίο 14μηνο, αντί για 5 μήνες ή 125 ημέρες ασφάλισης που χρειάζονται τώρα.
Η αύξηση του ορίου ημερών ασφάλισης για ένταξη στο επίδομα ανεργίας κατά 50 ημέρες, αν εφαρμοστεί οριζόντια μετά το τέλος της πιλοτικής εφαρμογής, αναμένεται να οδηγήσει εκτός επιδόματος ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, καθώς και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως μεταξύ άλλων, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και κέντρα μελέτης και οι συμβασιούχοι σε δήμους και ΟΤΑ.