Πιερρακάκης: Αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής
Το αίτημα για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από τις περαιτέρω δαπάνες των επομένων ετών, υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το αίτημα για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από το όριο αύξησης δαπανών των επομένων ετών, υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη. Ουσιαστικά, η Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και άλλων κρατών, υπέβαλε αίτημα ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη (είχε ζητήσει να γίνει έως τέλη Απριλίου).

«Η αύξηση που προβλέπεται από το 2025 στο 2026 περίπου είναι μισό δισεκατομμύριο ευρώ που έχει προγραμματιστεί και αυτό αφορά και τις επόμενες χρονιές. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών που έχουμε παρουσιάσει ως κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης στο ΕΡΤNews, εξηγώντας ότι τα 500 εκατομμύρια του χρόνου στον προϋπολογισμό του 2026 εξαιρούνται από τον υπολογισμό από τον κανόνα δαπανών.

«Αυτό που πρέπει να περάσει ως μήνυμα και στον κόσμο και θέλω και εγώ προσωπικά να το τονίσω, είναι το ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλους δημοσιονομικούς κανόνες εδώ και καιρό. Εμείς τι είχαμε μάθει; Ότι έπρεπε να έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έπρεπε να τα έχουμε και τώρα; Εννοείται ότι συνεχίζει να ισχύει, αλλά δεν μπορείς αυτό το πλεόνασμα να το διαχειριστείς. Εννοείται ότι συνεχίζει αυτό να ισχύει, αλλά δεν μπορείς αυτό το πλεόνασμα να το διαχειριστείς με όρους του να το ξοδέψεις κάθε χρόνο, Γιατί; Τι συμφωνούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη; Συμφωνούν πλέον κάθε χρόνο δαπάνες. Δηλαδή εμείς σαν χώρα συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ξοδεύουμε, ας πούμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορείς να αποκλείνεις από αυτό για του χρόνου; Μπορείς υπό προϋποθέσεις, μια φυσική καταστροφή εξαιρείται. Ένα ειδικό μέτρο πολιτικής που λαμβάνεις εξαιρείται. Εδώ είναι και η παράμετρος σε σχέση με το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Έπιασαν τα μέτρα για την φοροδιαφυγή, είχαμε παραπάνω χώρο από αυτά και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη πράξη».

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικές δαπάνες ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Εμείς έτσι και αλλιώς τα καταβάλλαμε για τις στρατιωτικές δαπάνες. Άρα, αν εξαιρέσεις τις στρατιωτικές δαπάνες από τα έξοδα, σου δίνουν προφανώς πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο εν συνόλω για να μπορέσεις να κάνεις την αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση που θέλεις».

Η Ελλάδα είναι σε άλλο σημείο από ότι βρισκόταν παλιά

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ καλό κλίμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η σχέση Ελλάδας – Αμερικής είναι μια σχέση γεωστρατηγική με μεγάλη ιστορία και με πολύ μεγάλο μέλλον», τόνισε. «Αυτό το οποίο είπα στη συνάντηση αυτή ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ηττημένους. Εμείς θέλουμε να είμαστε σε ένα περιβάλλον, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, μηδενικών δασμών ιδανικά, αφαίρεσης εμποδίων. Άλλωστε πρέπει και εμείς ως Ευρωπαίοι να αφαιρέσουμε εμπόδια τα οποία έχουμε μεταξύ μας. Η έκθεση Ντράγκι, η έκθεση Λέττα, αυτό το οποίο δείχνουν και που το συζητάμε και στο Ecofin και στο Eurogroup, τι είναι; Ότι έχουμε ήδη εμπόδια ανάμεσα πχ στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ιταλία. Πρέπει να αφαιρέσουμε κι αυτά τα εμπόδια. Μείωση της γραφειοκρατίας, αφαίρεση εμπορικών εμποδίων. Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Οτιδήποτε άλλο θα το συζητήσουμε στην πορεία» σημείωσε.

Σε ότι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια “αυτό που θα σας πω είναι ότι ήταν πολύ συμβολικό και πολύ συγκινητικό, 15 χρόνια μετά το Καστελόριζο, ερχόταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχε τον τίτλο “Ιστορίες Επιτυχίας”. Κανείς μας δεν ξεχνάει το τι προηγήθηκε και τις δυσκολίες που υπήρξαν στη χώρα μας διαχρονικά και τα λόγια τα οποία έχουν ακουστεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα στελέχη του τα δύσκολα χρόνια. Τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα λόγια. Νομίζω όμως ότι μετά από πάρα πολλές προσπάθειες, μετά από τρία μνημόνια, μετά από πακέτα διάσωσης, μια τεράστια διαδρομή πλέον με ιδρώτα και κόπο από τον ελληνικό λαό, η Ελλάδα είναι σε άλλο σημείο από ότι βρισκόταν παλιά. Αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Μας αντιμετωπίζουν αλλιώς το δωμάτιο, παραπάνω και από το μέγεθός μας πλέον, λόγω αυτής της τεράστιας προσπάθειας του ελληνικού λαού. Είναι κάτι που θα διαφυλαχθεί και είναι κάτι πάνω στο οποίο θα χτίσουμε, ειδικά σε δύσκολους καιρούς“.

Για τους δασμούς ο υπουργός είπε: «Ο στόχος είναι αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό πλαίσιο να δούμε πως αυτό όλο μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι. Δεν έχουμε δηλαδή φτάσει ακόμη σε ένα σημείο που οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει για να χρειάζεται κανείς να μπει σε τέτοιου τύπου μικρές λεπτομέρειες. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Διεκδικούμε όμως ακόμη το κάτι καλύτερο συνολικά για την Ευρώπη».

Η 13η σύνταξη δεν είναι πάνω στο τραπέζι

Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι η 13η σύνταξη δεν είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση ακούει τους συνταξιούχους. «Έχουμε ήδη αναφέρει πολλές φορές και εγώ προσωπικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ότι η 13η σύνταξη με τους όρους με τους οποίους το έχουμε περιγράψει, δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Ακούμε τους συνταξιούχους, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που έχουν. Έχουν αυξηθεί οι συντάξεις σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια, άνω του 10% την τελευταία τριετία. Οφείλουμε να στηρίξουμε παραπάνω στοχευμένα. Αυτό κάναμε με τα 250 ευρώ, τα οποία ανακοινώθηκαν για το 60% περίπου των συνταξιούχων. Από κει και πέρα όμως, επειδή υπάρχει μια μεγάλη φιλολογία για 13η – 14η σύνταξη, 13ο – 14ο μισθό στο Δημόσιο, είχαμε πει, είχα αναφέρει κι εγώ ότι όλα αυτά αθροιστικά είναι κοντά 8 δισεκατομμύρια και δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Αν τα βάλει κανείς κάτω όλα και αν υπήρχαν δεν θα έπρεπε να διοχετευθούν εκεί. Γιατί; Διότι πρέπει, οφείλει μια κυβέρνηση, οφείλει μία πολιτεία, οφείλει ένα Υπουργείο Οικονομικών να προτεραιοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας με εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους ταυτόχρονα».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση παίρνει 11,5 δισεκατομμύρια και επιστρέφετε 1, τόνισε: «Δεν έχει καταλάβει η αντιπολίτευση πως δουλεύει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σαν να μιλάνε με άλλους κανόνες της Φυσικής. Έχουμε πλέον ένα άλλο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. Τα χρήματα τα οποία δίνουμε το 1.1 δισεκατομμύριο είναι ο δημοσιονομικός χώρος με βάση το 2024 που μπορούσαμε φέτος να έρθουμε και να παρέμβουμε στην κοινωνία και στην οικονομία. Δεν μπορούμε αυτό να το υπερβούμε κατά 1 ευρώ. Αν το υπερβούμε κατά 1 ευρώ μπαίνουμε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και οφείλει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Άρα η αντιπολίτευση, αν έχει αυτή την άποψη, αφού καταλάβει πώς δουλεύει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, πρέπει να έρθει και να πει τι; Αν θέλουν παραπάνω μέτρα πρέπει να μας πουν ποιόν θα φορολογήσουν, πότε και πώς. Από πού θα τα πάρουν. Αν δεν το πουν, οτιδήποτε άλλο είναι, ξέρετε, δωρεάν διάλογος».

Η επιδότηση ενοικίου μειώνει τη φοροδιαφυγή

Σε ερώτηση για τη στήριξη των ιδιοκτητών κατοικιών ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Έχουμε ήδη κάνει μια σειρά από ενέργειες οι οποίες βοηθάνε την προσφορά. Έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ αυτά τα χρόνια, έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις που αφορούν τις ανακαινίσεις των σπιτιών, προσπαθούμε να πέσουν περισσότερα σπίτια στην αγορά. Τα μέτρα τα οποία έχουν γίνει γενικά για τους ιδιοκτήτες είναι πάρα πολλά και εγώ μπορώ να σας πω θα κάνουμε κι άλλα. Αλλά από εκεί και πέρα υπήρχε μια ανάγκη στο πεδίο. Άκουγα τον συνάδελφό μου, τον κύριο Παπαθανάση, να περιγράφει σε αντίστοιχες συζητήσεις το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” και να λαμβάνει ερωτήσεις από δημοσιογράφους “Είναι σπουδαίο το μέτρο, όπως το κάνατε για κάποιον που θέλει να αγοράσει σπίτι, για αυτόν που είναι στο νοίκι. Τι κάνετε;” Και το ερώτημα είναι σωστό. Λοιπόν, η απάντηση είναι ιδού να το μέτρο. Και το μέτρο αυτό έχει το εξής καλό στοιχείο. Ανάμεσα σε άλλα έχει σαν στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Γιατί εκ των πραγμάτων το μέσο ενοίκιο στη χώρα μας είναι 255 ευρώ».

«Αν δούμε συνολικά πράγματα τα οποία η κυβέρνηση αυτή έχει κατακτήσει μέσα από τον σχεδιασμό πολιτικής. νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η μείωση της φοροδιαφυγής είναι μια τέτοια κατάκτηση. Έτσι προέκυψε και ο δημοσιονομικός χώρος που ανάμεσα σε άλλα είχαμε την περασμένη εβδομάδα. Το 1,1 δισ. κυρίως προκύπτει από αυτό. Πρέπει να μειώσουμε την φοροδιαφυγή γιατί αυτό είναι που δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα, είναι κοινωνική κατάκτηση να μειώνεις την φοροδιαφυγή. Και πως το κάνεις αυτό; Με έξυπνες πολιτικές δημιουργείς κίνητρα. Ο στόχος μας λοιπόν είναι αφενός να στηρίξουμε την κοινωνία με το συγκεκριμένο μέτρο. Είναι ένα μέτρο στήριξης το να επιστρέφεις ένα ενοίκιο πίσω στο 80% εκείνων που το έχουν ανάγκη. Είναι τα ίδια κριτήρια με τα κριτήρια του “Σπίτι μου 2” για ενοικιαστές όμως αυτή τη φορά και από κει και πέρα το μέτρο αυτό δίνει και ένα κίνητρο για να δηλωθούν σωστά τα ενοίκια».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πλαφόν στα ενοίκια δεν πρόκειται να μπει σε καμία των περιπτώσεων. «Το πλαφόν στα ενοίκια είναι ένα πολύ κακό μέτρο. Και επειδή άκουσα τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που το κάνουν, θα σας πω ότι είχαμε τον πρόεδρο του Eurogroup στην Αθήνα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, στη συζήτηση που είχαμε μαζί του για το στεγαστικό, μας προέτρεψε να μην διανοηθούμε να βάλουμε ένα τέτοιο μέτρο στο τραπέζι, γιατί πάρα πολύ απλά δεν δουλεύει και δημιουργεί και ένα μεγάλο κομμάτι μαύρης αγοράς το να μπει πλαφόν στα ενοίκια δημιουργεί αντικίνητρα στην οικονομία. Δείτε τι έγινε. Στο Βερολίνο για παράδειγμα το 2020 μπήκε πλαφόν, μειώθηκαν πάρα πολύ τα σπίτια τα οποία πέφτουν στην αγορά, δεν ανακαινίζονται σπίτια, δημιουργήθηκε μαύρη οικονομία για τα νοίκια… Πού, στην Γερμανία. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν πρόκειται να δουλέψει καλά σε κανένα επίπεδο. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την κοινωνία. Πως το κάνεις αυτό; Με μέτρα που τα σχεδιάζεις και τα στοχεύεις καλά και αύξηση της προσφοράς, μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Για το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Έχει μειωθεί κατά 35%. Υπάρχει άλλο ένα 20% σε περίπτωση που το σπίτι είναι ασφαλισμένο. Έχουν γίνει ενέργειες. Το ποιες άλλες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα έρθει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα το δούμε τότε σε σχέση με τη μείωση βαρών στη μεσαία τάξη, με μεγάλη όμως έμφαση στο εισόδημα της μεσαίας τάξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές επιχειρήσεις: Στο τραπέζι η αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ - Τα νέα ποσά που εξετάζονται

To μπλακάουτ στοίχισε - Κέρδη και μάλιστα πολλά - Απογείωση και καθαρός ορίζοντας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider