Οι εντατικές προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, με στόχο την επιστροφή της Avramar στον ενάρετο κύκλο κι ενώ τα επίπεδα ρευστότητας του ισχυρότερου «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται στο «κόκκινο», παρουσιάζονται αναλυτικά στις οικονομικές καταστάσεις μιας εκ των βασικών θυγατρικών του ομίλου και δη της Περσεύς Προϊόντα Ειδικής Διατροφής ΑΒΕΕ.
Λίγο πριν πάρουν μπρος οι διαδικασίες διάσωσης της Avramar από την Aqua Bridge, σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των τροφίμων τα τελευταία χρόνια, οι ισολογισμοί της Περσεύς ρίχνουν φως σε όλες τις κρίσιμες κινήσεις που έγιναν από το 2023 μέχρι και σήμερα.
Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας του ομίλου Avramar από το 2023, η διοίκηση προσάρμοσε τις υποθέσεις τιμολόγησης του προϋπολογισμού της και πραγματοποίησε αναθεώρηση της στρατηγικής της που οδήγησε σε ένα νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έλαβε υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώθηκε στη βελτίωση της κερδοφορίας και της δημιουργίας ταμειακών ροών λειτουργίας.
Ωστόσο, παρά τις εκτενείς ενέργειες που επιδίωξε η διοίκηση κατά τη διάρκεια του 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024, ο όμιλος έχει σημειώσει σημαντική μείωση των ταμειακών ροών λειτουργίας, που με τη σειρά του έχει επιδεινώσει τη ρευστότητά του.
Για τον σκοπό αυτό, τον Μάιο του 2023 η διοίκηση ξεκίνησε σχετικές συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες.
Τον Ιούνιο οι τράπεζες ζήτησαν μια Ανεξάρτητη Επιχειρηματική Επισκόπηση (IBR) του επιχειρησιακού σχεδίου των ελληνικών θυγατρικών του ομίλου Avramar, μια έκθεση δέουσας επιμέλειας - Due Diligence Report (FDD) - που καλύπτει τα ιστορικά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ομίλου για την περίοδο 2021 έως Μάιο 2023 και μια απογραφή αποθεμάτων ψαριών που εκτελέστηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Τον Νοέμβριο του 2023, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τόσο η IBR όσο και απογραφή αποθεμάτων ψαριών χωρίς σημαντικά ευρήματα, οι τράπεζες επικοινώνησαν στην Avramar ένα ενημερωμένο μη δεσμευτικό φύλλο όρων για μια νέα βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις ελληνικές θυγατρικές.
Στις 28 Μαρτίου 2024, οι ελληνικές θυγατρικές υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με μια νέα χρηματοδότηση που περιλαμβάνει την αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων για έξι μήνες. Η χρηματοδότηση αφορούσε σε ποσό 20 εκατ. ευρώ και είχε στόχο την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την υποστήριξη της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας.
Η συμφωνία για τη λήψη των 20 εκατ. ευρώ - που τελικά ελήφθησαν το διάστημα μεταξύ Απριλίου - Μαΐου 2024 - επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας ανεύρεσης νέου επενδυτή και εν συνεχεία πώλησης των μετοχών των εταιρειών του ομίλου Avramar στην Ελλάδα. Η αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων (stand-still) έληξε στα μέσα Οκτωβρίου.
Στις 24 Οκτωβρίου 2024 η διοίκηση του ομίλου Avramar αιτήθηκε επέκταση της αναστολής πληρωμών προς τις τράπεζες για άλλους έξι μήνες ή μέχρι το τέλος της διαδικασίας πώλησης.
Η επιστροφή ΦΠΑ
Όπως γνωστοποιεί η διοίκηση της Περσεύς, «κατά τη διάρκεια του 2024 υπάρχει σημαντική καθυστέρηση ανάκτησης ΦΠΑ εισπρακτέου των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar συνολικού ποσού ύψους 22 εκατ. περίπου,επιδεινώνοντας σημαντικά τη ρευστότητά του καθόσον ο όμιλος υποβλήθηκε σε μηνιαίους φορολογικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές. Οι έλεγχοι Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ο αντίστοιχος ΦΠΑ ύψους 4 εκατ. περίπου εισπράχθηκε εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Ο έλεγχος και η είσπραξη του ΦΠΑ που αφορά στην περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 (περίπου 14,5 εκατ. ευρώ), ενώ η εταιρεία έχει αιτηθεί την επιστροφή ΦΠΑ περιόδων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου (περίπου 5,5 εκαγτ. ευρώ) εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί 3,2 εκατ. ευρώ εντός Δεκεμβρίου 2024 που αντιστοιχούν στο ΦΠΑ περιόδου Οκτωβρίου, ενώ η είσπραξη των υπολειπόμενων 2,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ Νοεμβρίου, αναμένεται να εισπραχθεί εντός Ιανουαρίου».
Οι προοπτικές της Avramar και του κλάδου για το 2025
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, το 2024 όπως επίσης και το 2023 είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω των υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες και την μη αντίστοιχη αύξηση στις τιμές πώλησης των ιχθύων. Ωστόσο, προς το τέλος του 2024 υπήρξε πτώση της τιμής των πρώτων υλών και επιπλέον αύξηση των τιμών πώλησης, που αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2025 και να έχει θετική επίδραση στις ταμειακές ροές του ομίλου.
«Η διοίκηση του ομίλου Avramar, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι οι δανείστριες τράπεζες θα επεκτείνουν την αναστολή πληρωμών για το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το σχετικό αίτημα και η είσπραξη του ΦΠΑ θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, θεωρεί ότι θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις του ομίλου για τους επόμενους 12 μήνες.
Επιπλέον, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης με την εισροή κεφαλαίων από τον νέο επενδυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Avramar. Παρά το γεγονός αυτό, πιθανή αδυναμία του ομίλου να ολοκληρώσει μια αναχρηματοδότηση του συνόλου των συμβατικών του υποχρεώσεων σε σχέση με τις δανειακές του υποχρεώσεις και οι εξελίξεις αναφορικά με την εισροή κεφαλαίων από νέους επενδυτές, υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το deal με την Aqua Bridge
Την απόκτηση της Avramar επιβεβαίωσε για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου η αραβικών συμφερόντων Aqua Bridge, επισημοποιώντας κάτι που ήταν γνωστό εδώ και μήνες, αφού είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
«Κατά την ημερομηνία κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 με την είσοδο του νέου επενδυτή στη μετοχική σύνθεση του ομίλου», τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της Περσεύς.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τρεις υποψήφιοι επενδυτές είχαν προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την Avramar και δη το ισπανικό fund Atitlan, η Philosofish που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου με βασικό μέτοχο το fund Diorasis και η αραβική Aqua Bridge, με την τελευταία τελικά να προκρίνεται ως προτιμητέος επενδυτής.
Τις διαδικασίες πώλησης της Avramar είχαν αναθέσει οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte, σε μια διαγωνιστική διαδικασία ύψιστης σημασίας, καθώς η διάσωση της Avramar θεωρείται καθοριστική για τη διασφάλιση της ισορροπίας σε ολόκληρο τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο που συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό προμηθευτών, η παραγωγή του αγγίζει τις 55.000 με 60.000 τόνους, απασχολεί περί τους 2.000 εργαζόμενους και οι υποχρεώσεις του ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Καλά γνωρίζοντες τα της αγοράς μιλούν για γενναίο «κούρεμα» των δανείων της εταιρείας, μένει ωστόσο να φανεί πού θα κάτσει η «μπίλια» τελικά.
Ήταν στις 13 Ιανουαρίου όταν ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Aqua Bridge, Mohammad Tabish, με ανάρτησή του στο LinkedIn επισφραγίζει με επίσημο τρόπο πως γίνεται ο νέος «ιδιοκτήτης» της Avramar, διατυπώνοντας ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στις διεργασίες και προαναγγέλλοντας το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά της, οραματιζόμενος έναν «ηγέτη του κλάδου», με σεβασμό πάντοτε στην «κληρονομιά» που κουβαλά ήδη η εταιρεία.
Ο όμιλος Aqua Bridge έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας διεθνώς. Πρόεδρός του είναι ο Sheikh Ahmad bin Manna Al Maktoum.
Η «γέννηση» της Avramar ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 μέσω της συγχώνευσης του ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς.
Ειδικότερα, η δομή του ομίλου αποτελείται από τη μητρική εταιρεία Αvramar SEAFOOD SL η οποία εδρεύει στην Ισπανία και η οποία κατέχει το 100% των μετοχών των ελληνικών εταιρειών, ήτοι της Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες, της Περσεύς Προϊόντα Ειδικής Διατροφής (το 58,5% άμεσα και το 41,5% έμμεσα από τη συμμετοχή της στην Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες) και της Ανδρομέδα Καλλιέργειες Υδρόβιων Οργανισμών.
Η Περσεύς ιδρύθηκε το 1968 και εδρεύει στο Ζευγολατιό Κορινθίας, όπου βρίσκεται και το εργοστάσιό της.