Ένα χρόνο μετά τις αγροτικές διαδηλώσεις σε Βρυξέλλες, Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη, περιορίζοντας τις εισαγωγές προϊόντων που δεν ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα της ΕΕ.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Ραφαέλε Φίττο, δήλωσε ότι μέσω αυτού του οδικού χάρτη, η Επιτροπή απαντά στην έκκληση του αγροδιατροφικού τομέα για ανάληψη δράσης, διαμορφώνοντας ένα μέλλον που θα είναι «ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, δίκαιο και ελκυστικό για τις επόμενες γενιές». Τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τον αγροδιατροφικό τομέα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά του, ενισχύοντας την τοπική διάσταση και αποκαθιστώντας τη ζωτική σύνδεση μεταξύ τροφίμων, εδάφους, εποχικότητας, πολιτισμών και παραδόσεων. Υποσχέθηκε, δε, αποτελεσματική στήριξη και απτές επιπτώσεις για τις αγροτικές κοινότητες.
«Το όραμα» της Επιτροπής για τη γεωργία και τα τρόφιμα, περιγράφεται σε ένα κείμενο 20 σελίδων και βασίζεται σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας:
Πρώτον, σε έναν «ελκυστικότερο» αγροδιατροφικό τομέα στην ΕΕ. Η Επιτροπή τονίζει ότι η γεωργία πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη σταθερότητα για να ενθαρρύνει τους νέους να εισέλθουν στο επάγγελμα, μεταξύ άλλων μέσω δίκαιων εισοδημάτων και καλύτερης στοχευμένης δημόσιας στήριξης. Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι γεωργοί δεν θα αναγκάζονται να πωλούν συστηματικά τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής και θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της αναθεώρησης της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Δεύτερον, δίνεται προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της γεωργίας και των τροφίμων στην ΕΕ. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γεωργών. Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι ανταποκρίνεται στα αιτήματα των γεωργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των εισαγόμενων προϊόντων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ δεν οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ενώ παράλληλα συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα το 2025 για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης συνοχής των προτύπων όσον αφορά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ και την καλή διαβίωση των ζώων. Επιπλέον, η αυστηρή επιβολή και οι έλεγχοι των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Τρίτη προτεραιότητα είναι να καταστεί ο γεωργικός τομέας της ΕΕ «διαχρονικός». Στον οδικό χάρτη που χαράσσει η Επιτροπή, αναγνωρίζεται η ανάγκη να συνδυαστεί η δράση για το κλίμα (στη μετάβαση μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), με την επισιτιστική ασφάλεια και τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Οι γεωργοί θα πρέπει να ανταμείβονται για την υιοθέτηση φιλικών προς τη φύση πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τυχόν περαιτέρω απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων εάν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα εξορθολογίσει την πρόσβαση στα βιοφυτοφάρμακα στην αγορά της ΕΕ. Η Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης ένα εθελοντικό σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης, την «πυξίδα βιωσιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για να βοηθήσει τους γεωργούς να μετρήσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.
Τέταρτον, προτεραιότητα δίνεται στις «δίκαιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αγροτικών περιοχών». Η Επιτροπή θα υποβάλει επικαιροποιημένο αγροτικό σχέδιο δράσης για να διασφαλίσει ότι οι αγροτικές περιοχές παραμένουν ζωντανές, λειτουργικές και βαθιά συνδεδεμένες με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της ΕΕ. Θα δρομολογηθεί επίσης ένας ετήσιος διάλογος για τα τρόφιμα με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων του τομέα, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των γεωργών, της βιομηχανίας και των δημόσιων αρχών για την εξεύρεση λύσεων για ζητήματα όπως οι προσιτές τιμές των τροφίμων και η καινοτομία. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων θα εξεταστούν επίσης προσεκτικά από την Επιτροπή στο μέλλον.
Ο οδικός χάρτης, περιλαμβάνει, επίσης, τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), για την απλούστευση και πιο στοχευμένη στήριξη προς τους γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους γεωργούς και τους γεωργούς σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Αργότερα, εντός του 2025, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απλούστευσης για το ισχύον γεωργικό νομοθετικό πλαίσιο, μαζί με μια ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ για τη γεωργία.
«Ο χάρτης πορείας που παρουσιάζουμε σήμερα καθορίζει τον δρόμο για την αντιμετώπιση των πολλών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της ΕΕ. Θα καταστήσει τον τομέα πιο βιώσιμο και θα βοηθήσει τη γεωργία να παραμείνει ελκυστικός και κερδοφόρος τομέας, έτσι ώστε αρκετοί νέοι να ενταχθούν στο επάγγελμα», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ