Μπάφετ: Οι δασμοί είναι «πράξη πολέμου»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπάφετ: Οι δασμοί είναι «πράξη πολέμου»
Ο «Μάγος της Ομάχα» δήλωσε ότι όταν μιλάμε για τις επιπτώσεις των δασμών είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε τις μελλοντικές συνέπειες αλλά και ποιος θα επωμιστεί το κόστος.

Η λέξη δασμοί μάλλον είναι η αγαπημένη του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο για τον θρυλικό επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ισοδυναμούν με πόλεμο.

«Στην πραγματικότητα οι δασμοί - και είχαμε μεγάλη εμπειρία με αυτούς - είναι σε ένα βαθμό μία πράξη πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS. Μάλιστα, ο CEO της Berkshire Hathaway και δισεκατομμυριούχος επενδυτής ανέφερε ότι οι δασμοί με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

«Δεν τους πληρώνει η νεράιδα των δοντιών!», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι δασμοί διαταράσσουν το εμπόριο μεταξύ των χωρών αυξάνοντας τους φόρους στα εισαγόμενα αγαθά με το κόστος συχνά να μετατοπίζεται στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών. Οι δασμοί θεωρούνται από πολλούς οικονομολόγους πολιτικό όπλο - που χρησιμοποιείται σε εμπορικό πόλεμο - και όχι αποτελεσματικό πλαίσιο για το διεθνές εμπόριο.

Ο «Μάγος της Ομάχα» δήλωσε ακόμη, ότι όταν μιλάμε για τις επιπτώσεις των δασμών είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε τις μελλοντικές συνέπειες αλλά και ποιος θα επωμιστεί το κόστος.

«Στα οικονομικά πάντα πρέπει να κάνετε αυτή την ερώτηση: Και μετά τι;», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανόητα» όσα λέει ο Μπάφετ

Από την άλλη, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπάφετ για τους δασμούς ως «ανόητα», λέγοντας ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων η οποία, όπως είπε λανθασμένα, δημιουργήθηκε όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πριν από το 1913 είχαν μόνο δασμούς και στη συνέχεια δημιουργήσαμε - όταν μπήκαμε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο - , έπρεπε όλοι να συνεισφέρουμε και δημιουργήσαμε, την ονομαζόμενη Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων», δήλωσε.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε γνωστό ως IRS δημιουργήθηκε αρχικά το 1862, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος, που εισπράττεται από την IRS, καθιερώθηκε το 1913 με την επικύρωση της 16ης τροπολογίας, τέσσερα χρόνια πριν οι ΗΠΑ εισέλθουν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, ο ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της κυβέρνησης.

Είναι γεγονός, ότι η αμερικανική κυβέρνηση βασιζόταν στα έσοδα από τους δασμούς πριν την καθιέρωση του ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος, αλλά η αμερικανική οικονομία της δεκαετίας του 2020 -μια παγκόσμια δύναμη βαθιά συνυφασμένη με το διεθνές εμπόριο- έχει εξελιχθεί τρομερά σε έκταση και πολυπλοκότητα από τα τέλη του 1800 και του 1900.

Εν ολίγοις, η πρόταση να καταργηθεί η εφορία και να συμπληρωθούν τα κρατικά έσοδα με δασμούς είναι οικονομικά μη ρεαλιστική και γεμάτη προβλήματα.

Όταν ο Μπάφετ ρωτήθηκε για τις σκέψεις του σχετικά με τη γενική κατάσταση της οικονομίας, είπε ότι είναι το «πιο ενδιαφέρον θέμα στον κόσμο» και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που διαχειρίζεται θα βρίσκεται πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι το καλύτερο μέρος. Ήμουν τυχερός που γεννήθηκα εδώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Τραμπ διέταξε παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ξεκινούν οι αμερικανικοί δασμοί (και) σε αγροτικά προϊόντα - Ποιο είναι, όμως, το πρόβλημα πίσω από την αναταραχή;

BofA: Μπορεί η επιβράδυνση της Κίνας να φρενάρει το ευρωπαϊκό ράλι;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider