Ο Τραμπ διέταξε παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Τραμπ διέταξε παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να υπάρξει παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να υπάρξει παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Κάνουμε παύση και θα επανεξετάσουμε τη βοήθειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης» στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως επικεντρώνεται στην ειρήνη. Χρειαζόμαστε εταίρους που δεσμεύονται επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

Η απόφαση αποκαλύπτεται έπειτα από συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο νωρίτερα χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και συμβούλων του προέδρου Τραμπ.

Μερικές ώρες πριν, ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του αμερικανικού κράτους δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα, λέγοντας πως διεξάγονταν συζητήσεις. «Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας (αλλά) για παύση», τόνισε άλλος αμερικανός αξιωματούχος, που εκφράστηκε επίσης με προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την οργή του έναντι του κ. Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, που εκτραχύνθηκε σε φραστική σύγκρουση. Συνέχισε και κλιμάκωσε χθες τις απειλές του κατά του ουκρανού προέδρου, που υποπτεύεται πως «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία. Έφθασε στο σημείο να πει πως «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τις θέσεις του ουκρανού προέδρου.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αριθμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρείχαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 ως την 20ή Ιανουαρίου 2025 «στρατιωτική βοήθεια (αξίας) 65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία.

Προσπάθεια να οδηγηθεί το Κίεβο στη συνθηκολόγηση

«Το να σταματήσει τώρα η βοήθεια σημαίνει βοήθεια προς (τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε στο Reuters ο Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της ουκρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται πολύ κακό. Μοιάζει σαν να μας ωθεί προς την συνθηκολόγηση, που σημαίνει (αποδοχή) των ρωσικών απαιτήσεων», δήλωσε. «Το βασικό πράγμα είναι ότι πρόκειται για ψυχολογικό πλήγμα, για πολιτικό πλήγμα κατά της Ουκρανίας, δεν βοηθά το ηθικό μας», δήλωσε ο Μερέζκο.

Ο ίδιος συνέκρινε την αναστολή της βοήθειας με τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, όταν επετράπη στη ναζιστική Γερμανία να προσαρτήσει μέρος της Τσεχοσλοβακίας. «Αυτό είναι χειρότερο από το Μόναχο, διότι τουλάχιστον εκεί δεν προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Τσεχοσλοβακία ως τον επιτιθέμενο, αλλά εδώ προσπαθούν να κατηγορήσουν το θύμα της επίθεσης –αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

O προϋπολογισμός των όπλων

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε συνολική βοήθεια 175 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επιπλέον 5,9 δισ. δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια και τον προϋπολογισμό.

Η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια, δημοσιονομική αρωγή που παρέχεται σε μεγάλο βαθμό μέσω trust fund της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλα κεφάλαια που είχαν παραδοθεί μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, η οποία καταργήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Μερικά από τα χρήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία βοηθούν τη χώρα να πληρώσει τους μισθούς των δασκάλων και των γιατρών και διατηρεί την κυβέρνηση σε λειτουργία, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας.

Η βοήθεια της Ουκρανίας στα όπλα από τις ΗΠΑ έχει διευκολυνθεί μέσω δύο προγραμμάτων: η προεδρική αρχή απορρόφησης (PDA), η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταφέρει γρήγορα όπλα και εξοπλισμό από αμερικανικά αποθέματα σε ξένες χώρες χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο. και την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), όπου προμηθεύεται στρατιωτικός εξοπλισμός από την αμυντική βιομηχανία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί όπλα αξίας 31,7 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία μέσω PDA. Η συντριπτική πλειοψηφία – πολύ πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters – έχει αποσταλεί.

Η ανακοίνωση αφορά κυρίως ενισχύσεις που είχαν προηγουμένως εγκριθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει καμία νέα βοήθεια υπό τη δική του προεδρική εξουσία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και ένα νέο πακέτο βοήθειας του Κογκρέσου φαίνεται απίθανο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, όπως αναφέρει η Guardian.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε επιφυλακή οι Βρυξέλλες με φόντο την Ουκρανία – Tην Τρίτη η ενημέρωση από Κομισιόν για την άμυνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider