Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Πόσο κοστίζει ο παραδοσιακός μπακαλιάρος. Τι δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος, για τιμές και κίνηση.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την 25η Μαρτίου, με το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας, τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά, να έχει ήδη την τιμητική του. Ήδη οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες τα ψώνια θα κορυφωθούν με στόχο τα νοικοκυριά να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το παραδοσιακό τραπέζι. «Οι αγορές για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο ξεκίνησαν, δειλά δειλά ψωνίζουν οι καταναλωτές», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Βαρβακείου - Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος.

Πόσο κοστίζει ο μπακαλιάρος

Όπως επισημαίνει, η Κεντρική Ιχθυαγορά διαθέτει εφέτος πολύ καλής ποιότητας μπακαλιάρο κατεψυγμένο, ο οποίος πωλείται στις ίδιες τιμές με πέρυσι. «Ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει κατεψυγμένο μπακαλιάρο φιλέτο στα 7 ευρώ, ενώ ο ντόπιος μπακαλιάρος πωλείται από 12 έως 20 ευρώ το κιλό», εξηγεί.

Την ίδια στιγμή, ιχθυέμποροι από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κάνουν λόγο για μικρές αυξήσεις στην τιμή του μπακαλιάρου σε σχέση με πέρυσι, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα πως θα απορροφηθούν εσωτερικά από τους επιχειρηματίες των ιχθυοπωλείων, με στόχο να μην περάσουν στον τελικό καταναλωτή. Όπως αναφέρουν οι ιχθυέμποροι, ο παστός μπακαλιάρος έχει μια αύξηση της τάξης του 1-1,50 ευρώ, ενώ ο φρέσκος μπακαλιάρος πωλείται προς 20 ευρώ το κιλό περίπου στη χονδρική.

Το κόστος δε του οικογενειακού τραπεζιού ενόψει της 25ης Μαρτίου ανεβαίνει, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο τον μπακαλιάρο. Τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να προμηθευτούν και τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή της σκορδαλιάς, όπως πατάτες, σκόρδα, ελαιόλαδο κλπ, ενώ το παραδοσιακό τραπέζι θα χρειαστεί και επιπλέον συνοδευτικά, όπως σαλάτες, ψωμί, κρασί ή αναψυκτικά.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 18 Μαρτίου. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε είναι βέβαιο πως θα «τσιμπήσουν» ανοδικά μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη τα σκόρδα (το κομμάτι) πωλούνταν με επικρατούσα τιμή 0,45 ευρώ, από 0,40 ευρώ πέρυσι, ενώ οι πατάτες (εγχώριες) πωλούνταν προς 0,68 ευρώ το κιλό. Προς 0,40 ευρώ πωλούνται και τα μαρούλια, ενώ η επικρατούσα τιμή στις τομάτες είναι 1,00 ευρώ.

Την ίδια στιγμή και προς διευκόλυνση των καταναλωτών λόγω Σαρακοστής, η Lidl Ελλάς ανακοίνωσε ότι απορροφά εξ ολοκλήρου τον ΦΠΑ σε επιλεγμένα κατεψυγμένα λαχανικά και ζυμαρικά από τις 20 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου 2025 «συμβάλλοντας έμπρακτα στη μείωση των εξόδων των νοικοκυριών σε αυτήν την απαιτητική οικονομικά περίοδο». «Αναγνωρίζοντας τη συνεχιζόμενη πίεση στα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών, η Lidl Ελλάς προχωρά σε μία ακόμα ουσιαστική παρέμβαση που διασφαλίζει πως οι πελάτες της μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα στις ήδη χαμηλές τιμές της εταιρείας, χωρίς επιπλέον κόστος ΦΠΑ. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε σημαντικά προϊόντα της νηστίσιμης διατροφής, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα, οι πελάτες της εταιρείας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 20 προϊόντα, τα οποία διατίθενται χωρίς επιπλέον χρέωση ΦΠΑ, από τις δημοφιλείς σειρές Vegeterra και Νώμα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μπακαλιάρο

Όπως πολλάκις έχει προειδοποιήσει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), «οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό, καθώς και από Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό ‘Λίνγκ’ ή ‘Ling’ και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ έχουν κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider