ΤτΕ: Μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα – Αυξημένες οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤτΕ: Μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα – Αυξημένες οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Ιανουάριο, αλλά οι εισαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 4,8%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τον Ιανουάριο λόγω των «μερισμάτων» της ΕΚΤ.

Μειωμένο κατά 784,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφθηκε τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των εσόδων που λαμβάνει στις αρχές του έτους η Τράπεζα της Ελλάδος από το Ευρωσύστημα, τα οποία και φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένα λόγω των υψηλών επιτοκίων αν και χαμηλότερα από το 2024.

Κατά τα άλλα επιδείνωση καταγράφθηκε σε όλα τα επιμέρους ισοζύγια, αλλά πρωτίστως στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων και στο ισοζύγιο αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς η αύξηση των εισαγωγών ξεπέρασε αυτή των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% (2,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 4,8% (4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση 6,3% (7,0% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,2% (8,3% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2025, λόγω της επιδείνωσης κυρίως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών κατέγραψε οριακή βελτίωση. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,5%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς και από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε έναντι του Ιανουαρίου του 2024, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, καθώς και της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας. Οι εισπράξεις συνδέονται κυρίως με την εισροή από την αναδιανομή του νομισματικού εισοδήματος του Ευρωσυστήματος προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2025, το ισοζύγιο κεφαλαίων σημείωσε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2024, και διαμορφώθηκε σε 150,8 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2025, το πλεόνασμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε κατά 466,5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στα 449 εκατ. οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Τον Ιανουάριο του 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν ροές ύψους 99,3 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, ροές ύψους 448,9 εκατ. ευρώ από περίπου 355 εκατ. ευρώ το 2024.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 240,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και, σε μικρότερο βαθμό, την αύξηση κατά 178,9 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων μη κατοίκων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 3,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 681,0 εκατ. ευρώ) και της ανόδου κατά 643,5 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 103,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την πτώση κατά 4,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, τη μείωση κατά 410,8 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, οι οποίες αντισταθμίστηκαν σε κάποιο βαθμό από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 681,0 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2025, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 15,3 δισ. ευρώ, έναντι 12,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Επιτυχημένα τα πρώτα δείγματα γραφής του πέμπτου τραπεζικού πόλου – Οι στόχοι της Ελ. Βρεττού

Τιμές διαμερισμάτων: Από τα ψηλά στα χαμηλά και πάλι στα ψηλά – Το γράφημα της εβδομάδας

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για τις παροχές του 2026 - Οι θέσεις της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό «μπρα ντε φερ»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider