Με… εξειδίκευση ανά χώρα σκοπεύει να ανακοινώσει στις 2 Απριλίου, την νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, στην «Ημέρα Απελευθέρωσης» με εκδήλωση στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, όπου θα παραβρεθούν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης. Η Κάρολαϊν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει δασμούς «με βάση τη χώρα» ενώ ο Τραμπ είναι «δεσμευμένος στην εφαρμογή» τους.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δασμών που θα ανατρέψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που καταστρέφουν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε η κα Λέβιτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Είναι ώρα για αμοιβαιότητα και είναι καιρός ένας πρόεδρος να κάνει μια ιστορική αλλαγή για να προωθήσει ό,τι είναι σωστό για τον αμερικανικό λαό» πρόσθεσε.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε για το ύψους των αμοιβαίων δασμών και ποιες χώρες θα πληγούν., τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν εξαιρέσεις αυτή τη στιγμή», ενώ σχετικά με το εάν τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν καθολικούς δασμούς ή «χτυπήματα» σε μεμονωμένες χώρες, ισχυρίστηκε πως «θα το δείτε άμεσα, εξοπλιστείτε με υπομονή».
«Οι δασμοί θα είναι αμοιβαίοι και ανταποδοτικοί. Επομένως, ό,τι και να μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε πίσω, αλλά είμαστε πιο καλοί από αυτούς. Μας εκμεταλλεύτηκαν για πολλά χρόνια, όμως πλέον είμαστε πολύ καλύτερη από πριν» ενώ η εκπρόσωπος του Τραμπ έφερε παραδείγματα δασμολογικών συντελεστών από την ΕΕ, την Ιαπωνία, την Ινδία και τον Καναδά, τονίζοντας πως αυτές οι χώρες είναι μεταξύ των στόχων των νέων δασμών του προέδρου.
«Οι πολιτικές του καθιστούν πρακτικά ουσιαστικά αδύνατη την εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων στις αγορές τους και έχει βγάλει πολλούς Αμερικανούς στην ανεργία και χωρίς δουλειά τις τελευταίες δεκαετίες», επεσήμανε ο Λέβιτ, συμπληρώνοντας πως η 2α Απριλίου θα σημάνει την έναρξη των σαρωτικών δασμών που αποτελούν το επίκεντρο του σχεδίου του Τραμπ για την επαναφορά των ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο.
Παράλληλα, εκτιμά πως θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμερικανικής μεταποίησης και την αύξηση των εσόδων από δασμούς στα κρατικά ταμεία για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που είναι άμεσες προτεραιότητες στην ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης όπως είναι η εισοδηματική στήριξη των πιο αδύναμων, αλλά και η προώθηση μεγάλων φορολογικών μειώσεων.
Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη ανακοινωθεί δασμοί στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα - τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ - καθώς και στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι δασμοί στον χαλκό θα μπορούσαν να ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει με δασμούς τις εισαγωγές φαρμάκων, ημιαγωγών και προϊόντων ξυλείας.
Οι dirty 15 χώρες - Προσδοκίες για έσοδα 6 τρισ. δολαρίων στην 10ετία
Η αβεβαιότητα γύρω από τα σχέδιά του, τα οποία έχουν αλλάξει συχνά και υπόκεινται σε διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριγμούς στις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την πυροδότηση sell off στα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως στην Wall Street.
Από την πλευρά του, ο Πίτερ Ναβάρο, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για το εμπόριο και τη μεταποίηση εκτιμά ότι οι δασμοί θα αποφέρουν έσοδα 6 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία, τα οποία θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ. Ακόμη και κατά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, αυτό το ποσό θα ήταν τριπλάσιο από την αύξηση φόρων του 1942 για να πληρωθεί το κόστος της συμμετοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το μήνυμα είναι ότι οι δασμοί είναι φορολογικές περικοπές, οι δασμοί είναι θέσεις εργασίας, οι δασμοί είναι η εθνική ασφάλεια. Οι δασμοί είναι υπέροχοι για την Αμερική. Θα κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη» ισχυρίστηκε εκτιμώντας πως μόνο οι δασμοί εξαιρουμένων των αυτοκινήτων «θα συγκεντρώσουν περίπου 600 δισ. δολάρια (ετησίως), περίπου 6 τρισ. δολάρια σε μια περίοδο 10 ετών». Τα αυτοκίνητα θα προσθέσουν άλλα 100 δισ. δολάρια ετησίως, εξήγησε.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε «Βρώμικες 15» τις χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των αμερικανικών εισαγωγών. Αναφερόταν σε εκείνες δηλαδή που έχουν πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιό τους με τις ΗΠΑ και που αποτελούν περίπου το 15% του συνόλου. Αλλά και πάλι, δεν κατονόμασε ποιες εννοεί.
Με τη σειρά του, ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, δήλωσε σε μεταγενέστερη συνέντευξη στο CNBC ότι η κυβέρνηση εξετάζει 10 έως 15 χώρες που ευθύνονται για το «εμπορικό έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων» της Αμερικής. Επίσης όμως δεν κατονόμασε ποιες χώρες εννοεί. Στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι το 2024, οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.
Ακολουθούν οι χώρες στην ΕΕ, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, απαριθμεί 21 χώρες για τις οποίες «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα».
Αυτές περιλαμβάνουν πολλές από τις G20, καθώς και άλλες «οικονομίες που έχουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα σε εμπορικά προϊόντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Είναι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, ΕΕ, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ.