Πάμε για νέα κρίση το 2017;

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάμε για νέα κρίση το 2017;

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι προσηλωμένο στο 1 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία την επόμενη εβδομάδα, οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με έκδηλη αγωνία την έλευση του 2017.

Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να κλονίσει την ασταθή ισορροπία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γυρίζοντάς το πίσω την εποχή του 2007 λίγο πριν «σκάσει η Lehman Brothers».

Ήδη στο καθημερινό λεξιλόγιο έχει μπει η φράση "Ηigh Yield Market Crisis" δηλαδή η ισχυρή πίεση που δέχονται οι περιφερειακές αγορές οι οποίες τα τελευταία χρόνια επωφελούνταν από τα χαμηλά επιτόκια. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η κρίση αυτή θα επεκταθεί εντός του 2017 και στις ανεπτυγμένες αγορές, προκαλώντας συνθήκες ντόμινο και ένα ασταθές περιβάλλον το οποίο αναπόφευκτα θα επηρεάσει δυσμενώς τόσο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας όσο και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Τα γκρίζα σύννεφα ήδη έχουν πυκνώσει στον επενδυτικό ορίζοντα. Η νευρικότητα κυριαρχεί στις αγορές, καθώς οι επενδύσεις που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα στα χαμηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να δέχονται σημαντικές πιέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αναφέρεται και στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank αποτελεί η αγορά ομολόγων υψηλών αποδόσεων με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (Β+ έως CCC).

Η αναστολή εξαγοράς των μεριδίων του χαρτοφυλακίου της Stone Lion Capital Partners και της Third Avenue, αλλά και η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της Lucidus Capital Partners προβληματίζουν σοβαρά τους επενδυτές, καθώς θυμίζουν την περίοδο του 2007, όταν άρχισαν να διακόπτουν τη λειτουργία τους hedge funds που επένδυαν στην αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Η συγκεκριμένη αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης γιγαντώθηκε μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, καθώς απορρόφησε με ελκυστικές αποδόσεις ένα σημαντικό μέρος από την «άφθονη ρευστότητα» που άρχισαν να ρίχνουν στην αγορά πρώτα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και με αρκετή καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αναχαιτίσουν την κρίση. Υπολογίζεται ότι τα ομόλογα αυτά με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση έχουν συγκεντρώσει από το 2008 μέχρι σήμερα 240 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά οι ομολογιακές εκδόσεις με απόδοση χαμηλότερη του 0% εκτιμώνται περί τα 3,6 τρισ. δολάρια.

Στη συγκυρία αυτή η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών. Όμως τούτο δεν σημαίνει ότι τα τεκταινόμενα σε αυτές αφήνουν αδιάφορη την ελληνική οικονομία. Καταρχήν αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για επέκταση της κρίσης η επαναφορά της χώρας μας στις αγορές ομολόγων, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθίσταται σχεδόν απίθανη. Επιπροσθέτως σε ένα ασταθές διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα ακόμη και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα διαθέτει περιορισμένα διαπραγματευτικά περιθώρια για την διεκδίκηση μίας γενναίας ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Τέλος η ήδη προβληματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ σε ένα σκηνικό παγκόσμιας κρίσης είναι αναμενόμενο ότι θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του και ενδεχομένως θα υποχρεωθεί στα κατευθύνει τους πόρους του σε άλλες εστίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider