Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο τα δάνεια προς τα μέλη των ΔΣ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο τα δάνεια προς τα μέλη των ΔΣ

Στο «στόχαστρο» του Υπουργείο Οικονομικών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) μπαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων καθώς και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει από τους εκπροσώπους του Δημοσίου που μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς Alpha και Εurobank) να συλλέξουν αναλυτικά στοιχεία για την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία χορηγήσεων, προκειμένου να υπάρχει μία σαφής εικόνα όχι μόνο του ύψους των δανείων αλλά και των «ιδιαίτερων όρων» με τους οποίους έχει γίνει η εκταμίευση τους. Μάλιστα σε ορισμένα από τα δάνεια αυτά έχει γίνει αναδιάρθρωση προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι στην αποπληρωμή τους. Ανάλογο αίτημα έχει θέσει και ο SSM στο ερωτηματολόγιο που έχει αποστείλει στις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών.

Μία πρώτη καταγραφή των δανείων αυτών είχε γίνει ήδη από την Black Rock η οποία είχε πραγματοποιήσει πριν από περίπου τρία χρόνια τον πρώτο ενδελεχή έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες. Τότε είχαν εξεταστεί ενδελεχώς όλοι οι φάκελοι των δανείων αυτών, τα οποία είχαν χορηγηθεί σε τραπεζίτες και συνδεδεμένα πρόσωπα, για αγορές ακινήτων, οικοπέδων, μέχρι και σκαφών πολυτελείας. Τα ευρήματα ουδέποτε ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στη Κύπρο όπου τα σχετικά στοιχεία που διέρρευσαν έδειξαν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των δύο τραπεζών (Κύπρου και Λαϊκή) το 2011 είχαν δανειστεί περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 20% του συνόλου των χορηγήσεων, τις περισσότερες φορές με σκανδαλώδη τρόπο και με ελλιπή εξασφάλιση.

Για αρκετές από τις χορηγήσεις αυτές επελήφθη η Κυπριακή δικαιοσύνη και οι υποθέσεις έφθασαν στο ακροατήριο.

Στην Ελλάδα τα δάνεια αυτά συνεχίζει να τα καλύπτει πέπλο μυστηρίου, τον οποίο προφανώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο SSM επιθυμούν να σηκώσουν αξιοποιώντας και το νέο Νόμο που προβλέπει την αξιολόγηση των διοικήσεων. Πέραν όμως της αξιολόγησης, την οποία έτσι κι αλλιώς θα αναλάβουν εξειδικευμένες εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο έχοντας δανειστεί για την σωτηρία των τραπεζών αυτών περίπου 50 δισ. ευρώ οφείλει να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους διαφάνειας στον τρόπο διοίκησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα η βελτίωση του λεγόμενου banking governance (διοίκησης των τραπεζών) αποτελεί ρητή υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων (για απλές περιπτώσεις) ή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων (credit facilities)για πιο συνθέτες, θα εξεταστεί όχι με αποκλειστικό κριτήριο τη νομιμότητα τους (δηλαδή αν τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί με επαρκείς εξασφαλίσεις, αν έχει αναπροσαρμοστεί επαρκώς η αξία των εγγυήσεων, κ.ο.κ) άλλωστε τυχόν τέτοια ευρήματα ενδιαφέρουν καταρχήν τις εισαγγελικές αρχές.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, οξύμωρο είναι το παράδειγμα μεγαλοτραπεζίτη με σημαντική ακίνητη περιουσία ο οποίος φέρεται να έχει λάβει δάνειο για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίζεται στη γνωστή λίστα των εμβασμάτων, να έχει βάλει στο εξωτερικό 8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider