Τα «βαριά» προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «βαριά» προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης

Πλώρη για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ΕSM μέσα στο Φεβρουάριο βάζει η Κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε ως στόχο να κινητοποιηθούν οι υπουργοί προκειμένου η Κυβέρνηση να «ανεβάσει στροφές» ώστε η πρώτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Πρώτη στον κατάλογο των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης βρίσκεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν έχουν ως στόχο - σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι - να εξοικονομηθούν από τη δαπάνη των συντάξεων περίπου 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Κυβέρνηση προτείνει καταρχάς την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία Ταμεία. Το πρώτο θα περιλαμβάνει το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, ένα δεύτερο ταμείο που θα είναι ο ΟΓΑ και ένα τρίτο που θα είναι το ΝΑΤ. Στον κατάλογο των μέτρων του ασφαλιστικού περιλαμβάνεται και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανθίσταται σθεναρά σε μία τέτοια λύση εκτιμώντας ότι θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η οποία εκκρεμεί από τον Οκτώβριο αποτελεί το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, καθώς προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2016 και τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέβαζαν το ύψος του δημοσιονομικού κενού στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο ένα μέρος από αυτό μπορεί να κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα εφόσον η ύφεση περιοριστεί. Το βασικότερο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου είναι ο προσδιορισμός μέτρων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 εντός των προσδιορισμένων στόχων (σ.σ για το 2017 πρέπει να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).

Τρίτη στη σειρά των προαπαιτούμενων βρίσκεται η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την πώληση των κόκκινων δανείων. Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του Νόμου που επιτρέπει καταρχήν την πώληση τους. Όμως τον Φεβρουάριο θα πρέπει – σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδας – να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα πωλούνται σε ιδιωτικά κεφάλαια τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αμφίβολο είναι αν από την πώληση θα γλιτώσουν τελικώς και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider