Γιατί πέφτουν οι τιμές στα είδη διατροφής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί πέφτουν οι τιμές στα είδη διατροφής

Πτωτική πορεία ακολούθησαν το 2015 και τα βασικά είδη διατροφής αποδεικνύοντας ότι τελικά το πετρέλαιο δεν «κατρακυλά» μόνο του. Η μείωση της ζήτησης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η οικονομική ύφεση επηρέασαν τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής τα οποία σημείωσαν «βουτιά» για τέταρτη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου 2016 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O), οι τιμές για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, η ζάχαρη και τα φυτικά έλαια έπεσαν κατά 19,1% το 2015.

Ειδικότερα, κατά τον τελευταίο μήνα του έτους σημειώθηκε επιπλέον πτώση 1% επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι και τα βασικά είδη διατροφής ακολουθούν την πτωτική πορεία των μετάλλων, του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Όπως και στο πετρέλαιο η υπερπροσφορά στα είδη διατροφής φρέναραν τη ζήτηση και την διάθεση των αποθεμάτων.

Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν σημαντική πτώση, ύστερα από μια καλή χρονιά όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2014. Την ανατροπή στην αγορά επέφεραν η επιβράδυνση της κατανάλωσης στην Κίνα ενώ ο τερματισμός των ποσοστώσεων των γαλακτοκομικών προϊόντων τον Μάη του 2015 στην Ευρώπη (καθεστώς το οποίο είχε επιβληθεί το 1984 για να εξισορροπηθούν τα φαινόμενα της πλεονάζουσας παραγωγής η οποία υπερέβαινε κατά πολύ τη ζήτηση), αποσυντόνισε την αγορά. Σύμφωνα με τον FAO η πτώση στις τιμές έφθασε το 28,5% φθάνοντας στα επίπεδα του 2009.

Μικρότερη πτώση αλλά όχι λιγότερο σημαντική ήταν αυτή της τιμής της ζάχαρης, η οποία έφθασε το 21% το 2015. Η ανησυχία που προκάλεσε η καθυστέρηση της συγκομιδής στη νότια και κεντρική Βραζιλία εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, οδήγησαν στην αύξηση της συγκομιδής σε παγκόσμιο επίπεδο, τάση που ενισχύθηκε και από τον φόβο χαμηλής σοδειάς στις παραδοσιακές χώρες-παραγωγούς ζάχαρης όπως είναι η Ινδία και η Ταϋλάνδη.

Στα φυτικά έλαια, η πτώση των τιμών άγγιξε το 19% επηρεαζόμενες από την πτώση του πετρελαίου brent αλλά και την αβεβαιότητα για τη συγκομιδή σόγιας στη Βραζιλία. Όσον αφορά στα δημητριακά, οι τιμές υποχώρησαν κατά 15,4% το 2015 εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγής και των μεγάλων αποθεμάτων σιταριού και καλαμποκιού.

Τέλος, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, μεγάλη μείωση είχε και η τιμή του κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έφθασε το 15,1% σε σύγκριση με το 2014. Η πλεονάζουσα παραγωγή χοιρινού στην Ευρώπη αλλά και το ρωσικό εμπάργκο επηρέασαν τη ζήτηση.

Με πληροφορίες από την Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider