Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί τροφίμων μπαίνουν ένας-ένας στο στόχαστρο επιθετικών επενδυτών και η Nestlé δεν αποτελεί εξαίρεση.
Πρώτη δέχθηκε «επίθεση» η Unilever από την ομάδα ιδιωτικών κεφαλαίων 3G μετά την αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της από την Kraft Heinz. Η Unilever επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά με εκτίναξη του επιδιωκόμενου περιθωρίου λειτουργικού κέρδους και έναρξη της δραστηριότητας πώλησης μαργαρινών.
Επόμενη στην ουρά είναι η Nestlé, η οποία μπήκε στο μικροσκόπιο του Ντάνιελ Λεμπ που προχώρησε σε εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών. Μετά την απόκτηση του ποσοστού του την εταιρεία, ο μεγαλοεπενδυτής ασκεί έντονες πιέσεις στην εταιρεία για να αλλάξει στρατηγική με μια σειρά από ενέργειες όπως, μεταξύ άλλων, να πωλήσει το μερίδιο 23% που κατέχει στη L'Oréal.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος, πάντως, η προσφορά του Λεμπ έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα. Ωστόσο, εκτός από τις αλλαγές που έχει ζητήσει σε επίπεδο κερδοφορίας, δεν αποκλείεται να πιέσει και για αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο. Ο μεγαλοεπενδυτής ζητά από τη Nestlé να είναι «αποφασιστική και φιλόδοξη», και όχι «παγερή» και «νωχελική», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, φαίνεται πως πιστεύουν ότι οι πιέσεις του Λεμπ θα έχουν μια διευρυμένη επίδραση σε όλον τον κλάδο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των στόχων κερδοφορίας και την αύξηση της αξίας των μετόχων.
Στην αντεπίθεση προχωρά η Nestlé
Μετά την «επίθεση» που δέχθηκε από το hedge fund Third Point του Λεμπ, ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού ομίλου Μαρκ Σνάιντερ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής της Nestlé όσον αφορά στην επαναγορά μετοχών, η οποία είχε υλοποιήσει το τελευταίο πρόγραμμα το 2014.
Η Nestlé ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου και θα συνεχιστεί έως το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2020.
Η απάντηση της Nestlé θυμίζει την αντίστοιχη αντίδραση της Unilever τον Απρίλιο, μετά την προσφορά εξαγοράς από την Kraft Heinz. Η αγγλοολανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 5 δισ. ευρώ. Εκτός από το πρόγραμμα επαναγοράς.
Όπως αποκαλύπτει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, οι «ακτιβιστές επενδυτές» συνήθως δρουν σε αγέλες στοχεύοντας σε συγκεκριμένες εταιρείες. Οι αμερικανικές εταιρείες, για παράδειγμα, αποτελούν συνήθεις στόχους των ομάδων αυτών, οι οποίες έχουν κατά καιρό «επιτεθεί» σε κολοσσούς όπως Mondelez, Pepsi, P&G και ConAgra, ενώ από τα «νύχια» τους δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι Honeywell, Apple και Microsoft.
Το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της Nestlé είναι εάν η κίνηση αυτή θα πυροδοτήσει επενδύσεις τέτοιου είδους γενικότερα στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών της Ευρώπης.