Η κυβέρνηση της Ουκρανίας βρίσκεται σε συζητήσεις με μια με από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Γαλλίας για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου προϋπολογισμού 1,25 δισ. δολαρίων στην ακατοίκητη ραδιενεργή ζώνη γύρω από το εγκαταλειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.
Η Engie SA ξεκινά μια μελέτη σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο, η οποία χρηματοδοτείται από την γαλλική κυβέρνηση με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στα τέλη της χρονιάς, δήλωσε ο υπουργός Οικολογίας της Ουκρανίας, Οστάπ Σεμεράκ, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Λονδίνο.
«Η εμπειρία της Γαλλίας στην πυρηνική ενέργεια είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλαμε να δουλέψουμε μαζί τους», δήλωσε ο Σεμεράκ. «Μας προσέγγισαν αφού ανακοινώσαμε την πρόθεση μας να αναπτύξουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Τσέρνομπιλ».
Εκπρόσωπος της Engie επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος του έργου. Η Engie ήταν μια από τις 60 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός.
O Σεμεράκ, θέλει να μετατρέψει την μολυσμένη από ραδιενέργεια περιοχή 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας σε ένα τεράστιο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει εγκαταλειφθεί επειδή ακόμη είναι πολύ μολυσμένη για να χρησιμοποιηθεί για αγροτικούς σκοπούς.
Όμως, το φωτοβολταϊκά πάνελ λειτουργούν ακόμη και αν είναι ραδιενεργά. Το πυρηνικό εργοστάσιο είχε σχεδιαστεί για να παράγει 4 γκίγκαβατ ενέργειας και οι γραμμές μεταφοράς αυτή της ενέργειας στα νοικοκυριά και τα εργοστάσια υπάρχουν ακόμη.
Ένας ακόμη λόγος που η Ουκρανία θεωρείται ελκυστική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι οι εγγυημένες τιμές αγοράς που έχει θεσπίσει. Οι περισσότερες άλλες χώρες προτιμούν πλέον τις ανταγωνιστικές προσφορές, μια μέθοδος η οποία έχει καταφέρει να ρίξει σημαντικά το κόστος της καθαρής ενέργειας και το τι πληρώνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και οι καταναλωτές. Οι εγγυημένες τιμές αγοράς στην Ουκρανία εξαρτώνται από το έργο και την χρονιά που θα παράγει ρεύμα αλλά η υψηλότερη είναι 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αυτή η τιμή είναι κατά 74% υψηλότερη από το μέσο κόστος της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του κόστους κατασκευής των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. «Πρόκειται για μια γενναιόδωρη αποζημίωση, αλλά όχι τόσο γενναιόδωρη αν κοιτάξει κανείς τους κινδύνους της χώρας», σχολιάζει ο Πιέτρο Ραντόια, αναλυτής της BNEF. «Η Ουκρανία έχει καλές προοπτικές για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αλλά η επενδυτική εμπιστοσύνη στην χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό επηρεάζει αρνητικά το κόστος της χρηματοδότησης. Βέβαια η Engie μπορεί να βρει τρόπο να παρακάμψει αυτό το επιπλέον κόστος».
Οι κινεζικές εταιρείες GCL System Integration Technology και China National Complete Engineering Corp δήλωσαν πέρσι ότι σχεδιάζουν ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να κατασκευάζουν κάτι αλλά το ενδιαφέρον τους παραμένει, δήλωσε ο Σεμεράκ.