«Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπει το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε στο 3,4%, από 3,6% το στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 και στο 3,6% από 3,8% το στόχο για την ανάπτυξη το 2017.

Για τη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2016 και 1,7% το 2017, έναντι 1,5% το 2015. Μάλιστα, η εκτίμηση για την εφετινή ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι 0,1% υψηλότερη από την εκτίμηση του Οκτωβρίου. Η έκθεση υπογραμμίζει πως οι εξαγωγές της ευρωζώνης έχουν αποδυναμωθεί, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.Για τη Γερμανία προβλέπει πως θα αναπτυχθεί κατά 1,7% το 2016 και 1,7% το 2017.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2016 και 2,6% το 2017, ωστόσο προειδοποιεί πως το ισχυρό δολάριο θα επηρεάσει τις αμερικανικές εξαγωγές. Για την Κινά βλέπει ανάπτυξη 6,3% το 2016 και 6% το 2017, για την Ιαπωνία εκτιμά ανάπτυξη 1% εφέτος και 0,3% το 2017, ενώ για τη Ρωσία προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1% το 2016, αλλά επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1% το 2017.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας σήμερα από το Λονδίνο τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ανέφερε πως η οικονομική ανάκαμψη εφέτος και του χρόνου θα είναι πιο σταδιακή από ό, τι ανέμενε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2015, ειδικά δε στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο Όμπσφελντ τόνισε πως στις προηγμένες οικονομίες η μικρή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με τις αποκλίσεις στην παραγωγή να μειώνονται σταδιακά. Πιο ποικιλόμορφη και με περισσότερες προκλήσεις θα είναι κατά το στέλεχος του ΔΝΤ η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές. «Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η επανεξισορρόπησή της, οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι περιορισμοί σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να ζυγίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στο 2016 και το 2017», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η προβλεπόμενη αύξηση της ανάπτυξης κατά τα επόμενα δύο χρόνια- παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της Κίνας- αντανακλά κατά κύριο λόγο τις προβλέψεις για σταδιακή βελτίωση της ανάπτυξης ιδίως στη Βραζιλία και στη Ρωσία και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Όμπσφελντ ξεκαθάρισε πως οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές παραμένουν και ενδεικτικά αναφέρθηκε στα ρίσκα από την επιβράδυνση αναδυομένων οικονομιών, από την επανεξισορρόπηση της Κίνας, από την πτώση στις τιμές βασικών εμπορευμάτων, καθώς και από τη σταδιακή έξοδο των ΗΠΑ από την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική. «Εάν αυτές οι βασικές προκλήσεις δεν αντιμετωπισθούν με επιτυχία, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εκτροχιαστεί», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε πως όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο ευνοϊκή για την ανάκαμψη, ιδίως μέσω των επενδύσεων που θα αυξήσουν μελλοντικά το παραγωγικό κεφαλαίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider