Τράπεζες και blue chips περιμένουν την έξοδο στις αγορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες και blue chips περιμένουν την έξοδο στις αγορές

Σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία αποτελεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Η έκδοση νέου ομολόγου θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ τόσο για το πραγματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την χώρα μας όσο και για τον πόσο μετράνε το «ρίσκο χώρας» οι επενδυτές. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τουςπου εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγουν και αυτές σύντομα στις αγορές, μετά βέβαια από την Ελλάδα.

Η έξοδος στις αγορές αποτελεί κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο. Μια επιτυχής έκδοση που θα συνοδευθεί από υπερκάλυψη της προσφοράς αλλά και ένα σχετικά χαμηλό επιτόκιο, θα δώσει σήμα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν πλέον να αναζητήσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην έκδοση πενταετούς ομολόγου. Το πότε θα γίνει αυτό είναι μέχρι στιγμής άγνωστο, καθώς υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις:

Από την μία, υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό παρακολούθησης ελλειμμάτων της ΕΕ.

Από την άλλη, άλλες αναλύσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιαστεί και να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της, ακόμη και χωρίς τον «μπαμπούλα» μια δόσης.

Πάντως, η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η έκδοση του ομολόγου θα γίνει άμεσα.

Όποτε και να πραγματοποιηθεί αυτή η πρώτη έξοδος στις αγορές η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το επιτόκιο, δεδομένου ότι θα υπάρξει και άμεση σύγκριση με τη έκδοση πενταετούς ομολόγου που έγινε το 2014 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%, και ένα μεγαλύτερο «κουπόνι» από αυτό σε μια πιθανή μελλοντική έκδοση θα δώσει μεικτά σήματα στις αγορές.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα επηρεάσει άμεσα τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους που σκέφτονται να προχωρήσουν σε έκδοση εταιρικού ομολόγου και ειδικά τις τράπεζες. Οι τελευταίες πάντως είναι κερδισμένες μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται και από την πορεία του ΧΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη σημερινή συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, το 70% των πράξεων αφορούσε σε αγορές και πωλήσεις τραπεζικών τίτλων με την αύξηση της εμπορευσιμότητας των εν λόγω μετοχών να σχετίζεται άμεσα με την προετοιμασία εξόδου της χώρας στις αγορές, η οποία λόγω της μείωσης του risk premium καθιστά πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η μείωση του spread, δηλαδή της διαφοράς απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων από τις 750 μονάδες στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, στις 479 μονάδες βάσης σήμερα, είναι ένα στοιχείο που αποτυπώνει την αισθητή μείωση του «κινδύνου χώρας». Αυτός είναι ένας δείκτης που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider