Παιχνίδι καθυστερήσεων για την έξοδο στις αγορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παιχνίδι καθυστερήσεων για την έξοδο στις αγορές

Δεδομένη θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο την υπερκάλυψη της προσφοράς του πενταετούς ελληνικού ομολόγου που θα εκδοθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αφενός το όσον τον δυνατόν μικρότερο επιτόκιο του ομολόγου αλλά και το «μίγμα» των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην έκδοση. Για αυτούς του λόγους εκτιμούν πηγές της αγοράς ότι αποφασίστηκε η ολιγοήμερη αναβολή της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Πηγές που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σημειώνουν πως η συμμετοχή μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών (συνταξιοδοτικών ταμείων, μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών κ.α.) και όχι μικρών κερδοσκοπικών hedge funds στην έκδοση του ομολόγου έχει μεγάλη σημασία. Μόνο έτσι θα μπορέσει μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές να αποτελέσει ισχυρό σημάδι επιστροφής της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην χώρα μας.

Υπό αυτό το πλαίσιο σημαντική ήταν η «περιοδεία» που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χουλιαράκης γύρισε από την βρετανική πρωτεύουσα μεταφέροντας αισιόδοξα μηνύματα από τις συναντήσεις που είχε με θεσμικούς επενδυτές.

Όμως οι μεγάλοι επενδυτές φαίνεται ότι ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του ομολόγου και να περιμένει μερικές ημέρες για δύο λόγους:

Πρώτον, για να έχει συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένεται να εγκρίνει το «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα το συνοδεύει.

Δεύτερον, για να έχει ακουστεί η «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα την ερχόμενη Παρασκευή και πολλοί επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κάτι το οποίο εννοείται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην έξοδο της χώρας στις αγορές.

Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι από εβδομάδα θα υπάρχουν οι κατάλληλές συνθήκες για να εκδοθεί το ομόλογο με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτό που θέλουν από την κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να το παραδέχονται, είναι η έκδοση να είναι καλύτερη από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές που έγινε πριν από τρία χρόνια επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider