Περιμένουν τις αναβαθμίσεις για τον εξωδικαστικό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιμένουν τις αναβαθμίσεις για τον εξωδικαστικό

Εγκλωβισμένος στα προβλήματα της τεχνολογίας παραμένει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, καθώς λόγω και των τεχνικών ελλείψεων που παρατηρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι αιτήσεις στον έναν μήνα λειτουργίας είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα σε έναν μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περισσότεροι από 6.000 χρήστες έχουν δημιουργήσει λογαριασμό για την υποβολή αίτηση ρύθμισης, όμως μόλις 525 χρήστες έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, καταχωρώντας στοιχεία. Οριστικά έχουν υποβληθεί 82 αιτήσεις, οι οποίες έχουν προωθηθεί στους πιστωτές προς εξέταση και διαπραγμάτευση.

Στο υπουργείο Οικονομίας αναμένουν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα, καθώς προχωρούν και οι αναβαθμίσεις της πλατφόρμας που θα κάνουν πιο εύκολη την υποβολή αίτησης. Η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού έγινε αυτές τις ημέρες με την σύνδεση των τραπεζών, με αποτέλεσμα πλέον τα σχετικά στοιχεία (οφειλές, καταθέσεις κλπ) να καταχωρούνται αυτόματα και όχι από τον χρήστη.

«Οι αναβαθμίσεις της πλατφόρμας θα συνεχιστούν, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργικότητά της», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε όλα τα στοιχεία του οφειλέτη θα φορτώνονται αυτόματα στην πλατφόρμα και όχι χειροκίνητα όπως γίνεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να εγγραφούν με τους κωδικούς του TAXIS στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε συντονιστή, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους πιστωτές για λύση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρεών. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες (στην περίπτωση μικρών επιχειρήσεων) έως και αρκετούς μήνες για μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά ανοιχτά «μέτωπα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider