ΤΑΙΠΕΔ: Αναβλήθηκε η απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Αναβλήθηκε η απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ

Πρόβλημα για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η κατάρτιση της short-list του διαγωνισμού πώλησης του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Για δεύτερη φορά το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που συνεδρίασε σήμερα μετέθεσε την λήψη της σχετικής απόφασης σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι αξιοποίησης παρουσίασαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση την πρότασή τους σχετικά με το ποια κοινοπρακτικά σχήματα θα πρέπει να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ενώ, όμως, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να αποφασίσει τη short list βάσει αυτής της πρότασης τελικά ζητήθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία από τους συμβούλους και η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λήψη της απόφασης καθυστερεί για δύο σημαντικούς λόγους:

Πρώτον, πρέπει να ξεκαθαριστεί το κατά πόσο όλοι οι «μνηστήρες» πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Τον ΔΕΣΦΑ μπορούν να διεκδικήσουν Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύου καθώς και εταιρείες τρίτων χωρών μέσω κοινοπραξιών με διαχειριστές.

Δεύτερον, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανεβάσει σημαντικά τον πήχη για το τίμημα, σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει ο καθορισμός των ταριφών του δικτύου από την ΡΑΕ. Βάσει αυτών των τιμών θα καθοριστούν οι αποδόσεις της επένδυσης, άρα και το προσφερόμενο τίμημα από τους υποψήφιους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση έχουν εκδηλώσει τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:

  • Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie
  • Transgaz S.A. / GRTgaz S.A.
  • Regasificadora del Noroeste S.A.
  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited
  • Powerglobe LLC
  • Integrated Utility Services Inc.

Από τους παραπάνω έξι υποψηφίους, η πρώτη κοινοπραξία αποτελείται από τους διαχειριστές φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία με τις τρεις πρώτες εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή να είναι και οι μέτοχοι της εταιρείες διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία θεωρείται απ' αυτούς που παρακολουθούν τον διαγωνισμό ως ο πιο ισχυρός μνηστήρας.

H δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται από τον διαχειριστή του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου(Transgaz S.A.)με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου (GRTgaz S.A).

Η Integrated Utility Services Inc είναι εταιρεία με έδρα τον Καναδά, η Powerglobe LLC προέρχεται από το Κατάρ, η Regasificadora del Noroeste S.A είναι ισπανική και η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) είναι ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group που είναι και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε υποδομές του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider