Να μπει τέλος στην δημόσια συζήτηση περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Με άρθρο του στους Financial Times ο κ. Καραβίας σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες χώρος για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Ειδικότερα ο κ. Καραβίας γράφει:
«To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα έκανε λόγο για την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος αξιολόγησης του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών και μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όμως μια τέτοια συζήτηση θέτει σε κίνδυνο την κάλυψη των στόχων που ορθώς έχει θέσει το ΔΝΤ από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους, αναφέρει ο κ. Καραβίας.
Αν το ΔΝΤ επικρατήσει, αυτό θα σημάνει την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση μέσα σε πέντε χρόνια. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν δει τις επενδύσεις τους να χάνονται μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Θα αναρωτηθούν δικαίως γιατί θα δουλέψει μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση όταν οι προηγούμενες τρεις απέτυχαν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέβαλε τις ελληνικές τράπεζες σε AQR και stress tests το 2015. Από τότε, η ελληνική οικονομία αποδίδει καλά, σίγουρα καλύτερα από το σενάριο βάσει του οποίου δοκιμάστηκαν οι τράπεζες, ενώ μια σειρά στοιχείων του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί. Η Λυδία λίθος της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας είναι η ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Δεν ήμασταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.
Τα απαραίτητα νομικά εργαλεία έχουν θεσμοθετηθεί, και οι τράπεζες προχωρούν με τις πρώτες πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως η δημόσια διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τις ελληνικές τράπεζες ήδη αποδεικνύεται αντιπαραγωγική. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πέσει πάρα πολύ. Η επιστροφή των καταθέσεων, που εμφανίζει θετικές τάσεις μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο, μπορεί να μπει σε κίνδυνο.
Το ΔΝΤ έχει αφιερώσει σημαντικά κεφάλαια, χρόνο και κόπο στην ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας. Οι αξιωματούχοι του πάντα ζητούσαν να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Οπότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η δημόσια συζήτηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει πισωγύρισμα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επαναφορά της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα. Περίπου το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων ανήκουν στους λεγόμενου στρατηγικούς κακοπληρωτές – νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν τα μέσα να ξεπληρώσουν τα χρέη τους αλλά δεν το κάνουν, επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να χρεοκοπήσουν και να ξεφύγουν.
Η αντιμετώπιση των μεγάλων στρατηγικών κακοπληρωτών είναι βασικός παράγοντας για την αναβίωση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Όμως, ας μπούμε στη θέση ενός κακοπληρωτή για λίγο. Οι φήμες για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι σαν μουσική στα αυτιά του: Οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια και με λιγότερη πίεση για να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές θα μπορούν να διαγράψουν περισσότερο χρέος.
Οι δημόσιες συζητήσεις για ανακεφαλαιοποίηση αυξάνουν τον ηθικό κίνδυνο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέδιο και πρέπει να το ακολουθήσουν, προκειμένου να μειωθεί το απόθεμα των κόκκινων δανείων. Όλες οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στους στόχους που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.
Η τράπεζα μου, η Eurobank, θα καταφέρει να φέρει εις πέρας αυτό το σχέδιο. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι στο μεσοδιάστημα είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο από τον εποπτικό μηχανισμό και την Τράπεζα της Ελλάδας. Για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα και να δημιουργήσουμε μια νέα επιχειρηματική ηθική. Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στα κόκκινα δάνεια και να πιάσουμε τους στόχους».