Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια εφαρμογής όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018, αλλά και πέρα από αυτό, για να διατηρηθούν τα θετικά οφέλη, που έχουν καταγραφεί κατά τα οκτώ χρόνια των μνημονίων, προειδοποιεί έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε σήμερα Δευτέρα στην δημοσιότητα.
Στην έκθεση ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το δρόμο των υποχρεώσεων και των μεταρρυθμίσεων, καθώς εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς «προγραμμάτων» και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση, που αφορά την πορεία της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, επισημαίνεται ότι «οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια υγιή μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση».
Όπως επισημαίνεται, κατά τα πρώτα δύο τρίτα του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς. Η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους και έχουν ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, η ιδιωτικοποίηση και η δημόσια διοίκηση.
Όμως, τονίζεται ότι «οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή τους θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του υπολοίπου έτους στο πλαίσιο του προγράμματος». Ενώ οι σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί (όπως το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών), για την εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα απαιτηθούν περαιτέρω συνεχείς προσπάθειες τόσο κατά τη διάρκεια του υπολοίπου προγράμματος όσο και πέραν αυτού.
Επίσης, στην έκθεση, η οποία παρέχει αναλυτική ανάλυση σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο του προγράμματος, από την έναρξή του τον Αύγουστο του 2015 μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον Ιούλιο του 2017, υπογραμμίζεται η ανάγκη να δεσμευτεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνημένων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, την οποία χαρακτηρίζει ως «καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία του προγράμματος, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. «Αυτό θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές» τονίζεται στην έκθεση.