Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου
«Είμαστε μόλις εννέα μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα και η χώρα εκπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και αρχίζει να αισθάνεται τα οφέλη» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί με αφορμή την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) "Η παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση" στην οποία τονίζεται ότι «η χώρα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές».
Κατά το Γάλλο επίτροπο «η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η ανεργία μειώνεται από τα προηγούμενα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και, πιο πρόσφατα, η περαιτέρω ελάφρυνση των ελέγχων κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, μια προοδευτική επιστροφή στις αγορές έχει καταστεί αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα».
Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) οι ελεγκτές εξέτασαν κατά πόσο η διαχείριση των τριών προγραμμάτων προσαρμογής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν κατάλληλα. Σύμφωνα με την έκθεση, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα αφότου ενέσκηψε η χρηματοπιστωτική κρίση εξασφάλισαν βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βοήθησαν να προχωρήσουν ως έναν βαθμό οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως, διαπιστώνεται στην έκθεση η οποία στόχευε να εξατάσσει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε τα δύο πρώτα προγράμματα και σχεδίασε το τρίτο, «τα προγράμματα αυτά συνέβαλαν περιορισμένα μόνο στην ανάκαμψη της χώρας και, σύμφωνα με την κατάσταση που διαπιστώθηκε στα μέσα του 2017, δεν είχαν επιτύχει να αποκαταστήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές».
«Απαντώντας» στις διαπιστώσεις αυτές ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «οι προηγούμενες αποφάσεις δεν λήφθηκαν σε κενό, αλλά μέσα σε μια άνευ προηγουμένου βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Είναι καιρός η Ελλάδα να αφήσει πίσω αυτό το δύσκολο κεφάλαιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειές της να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση - προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».
Οι ελεγκτές του ECA διαπίστωσαν ότι η Επιτροπή δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως. Η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη. Η από μέρους της Επιτροπής παρακολούθηση της συμμόρφωσης ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων από ην Ελλάδα ήταν ικανοποιητική.