Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το νέο πρόεδρο του Eurogroup, αυτόν που θα «κλείσει» το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 και θα αντικαταστήσει τον ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όμως, η Ολλανδία – κατεξοχήν υπέρμαχος της δημοσιονομικής αυστηρότητας και ισχυρός υποστηριχτής των θέσεων της Γερμανίας – παίρνει ήδη θέση στις διεργασίες, που θα ακολουθήσουν την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup σήμερα Δευτέρα και θα αφορούν στον καθορισμό του ισχυρού προσώπου στο τιμόνι του Euroworking Group, που θα αντικαταστήσει τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ, ο οποίος θα αποχωρήσει στα μέσα Ιανουαρίου, όταν λήγει επισήμως και η θητεία Ντάισελμπλουμ.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα προτείνει τον Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια παρακολουθεί ανελλιπώς τα θέματα της Ευρωζώνης από τη θέση του βασικού συμβούλου του Ντάισελμπλουμ, ενώ είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ως εκ τούτου ο Φάιλμπριφ είναι ήδη γνωστός στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και αναμφισβήτητος γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων. Προέρχεται παράλληλα, από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66, το οποίο έπαιξε ρόλο κλειδί στον σχηματισμό της ολλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά έμεινε εκτός υπουργικού πόστου με στόχο να βρεθεί στο τιμόνι του Euroworking Group.
Η Ολλανδία, μια χώρα η οποία φροντίζει συστηματικά εδώ και χρόνια να κατέχει ισχυρές θέσεις στην σκακιέρα των Βρυξελλών, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι μετά τον Ντάισελμπλουμ η χώρα θα συνεχίσει να ασκεί ισχυρή επιρροή στο Eurogroup, διεκδικώντας τη θέση του αυστριακού Τόμας Βίζερ, ο οποίος θα αποχωρήσει από την προεδρία του Euroworking Group στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε λήγει επισήμως και η θητεία Ντάισελμπλουμ.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ολλανδία δεν αναμένεται να υποστηρίξει στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Πιερ Γκραμένια, υποψήφιο του Λουξεμβούργου – μιας χώρας «φυσικού» της συμμάχου - αλλά τον πορτογάλο Μάριο Σεντένο. Θα συναινέσει, με άλλα λόγια, να περάσει η θέση του προέδρου Eurogroup σε εκπρόσωπο μιας χώρας του ευρωπαϊκού νότου, η οποία, μάλιστα, ήταν σε πρόγραμμα στήριξης και εξήλθε μόλις τον περασμένο Μάιο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με αντάλλαγμα το τιμόνι του Euroworking Group.
Κατά τους παροικούντες τις Βρυξέλλες η θέση θεωρείται, μάλιστα, εξίσου αν όχι ισχυρότερη του προέδρου του Eurogroup, καθώς το EWG είναι το σώμα, που προετοιμάζει κάθε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιεράρχηση των θεμάτων και τις εισηγήσεις. Από τη θέση αυτή Ολλανδία – και κατ΄ επέκταση Γερμανία - θα διασφαλίζουν ότι σε μια περίοδο έντονου διπλωματικού και πολιτικού παρασκηνίου με αντικείμενο την εμβάθυνση της Ευρωζώνης – η σκληρή γραμμή της δημοσιονομικής ορθότητας θα βρίσκει ισχυρό υποστηριχτή στο EWG, «αμβλύνοντας» το κενό από την απουσία αφενός του Σόιμπλε - ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος στη γερμανική Μπούντεσταγκ - και αφετέρου της λήξης της θητείας του Ντάισελμπλουμ. Ιδίως, τώρα, που η συγκυρία αλλάζει καθώς η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει καταφέρει ακόμη να συγκροτήσει κυβέρνηση, ενώ η Κομισιόν θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις νέες της προτάσεις με αιχμή τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την δημιουργία θέσης υπέρ-υπουργού της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup εκτός του Σεντένο υποψήφιοι έχουν δηλώσει η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια και της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ. Σεντένο και Καζιμίρ, οι οποίοι προέρχονται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστες έχουν προβάδισμα στην ψηφοφορία, καθώς εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) κατέχουν ήδη τις τρεις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ μέσω Τουσκ, Γιούνκερ και Ταγιάνι.
Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία συγκεντρώνοντας τουλάχιστον δέκα ψήφους. Εφόσον κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο δέκα ψήφους, θα υπάρξει δεύτερος γύρος και αν χρειαστεί και τρίτος. Πάντως, ο Σεντένο φαίνεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξη εκτός από της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.