Πονοκέφαλο προκαλούν οι νέες αυξήσεις στα παυσίπονα

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πονοκέφαλο προκαλούν οι νέες αυξήσεις στα παυσίπονα

Αυξήσεις στις τιμές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), κυρίως παυσίπονων και αναλγητικών ανακοινώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τους φαρμακοποιούς.

Αύξηση παίρνουν τα ευρείας χρήσεως αναλγητικά depon της Bristol Myers Squibb σε ταμπλέτες και από 0,75 ευρώ θα πωλούνται στα 0,99 ευρώ. Αυξημένη θα είναι και η τιμή του σιροπιού depon από 2,25 ευρώ σε 2,33 ευρώ και του depon odis 16 από 2,19 σε 3,10 ευρώ.

Η Lavifarm ανακοίνωσε αύξηση στην τιμή του algon των 650 mg από 4 σε 4,25 ευρώ και η Vianex στην τιμή του salonpas (10 plasters) από 4,63 σε 5,45 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό. Δεν αποζημιώνονται, ωστόσο, από τον ΕΟΠΥΥ και ολόκληρο το κόστος καταβάλλει ο ασθενής.

Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων είχαν απελευθερωθεί με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2014 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017.

Το επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ήταν πως η απελευθέρωση θα έφερνε και μείωση στις τιμές, χάρη στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Οι φαρμακοποιοί είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή πως θα συνέβαινε το αντίθετο, εκτίμηση που φαίνεται να δικαιώνεται έπειτα από ένα έτος εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Είχαν, μάλιστα, επισημάνει πως φαρμακευτική εταιρεία είχε εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% στις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ που διακινούσε στην αγορά από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του μέτρου.

Στη λογική της απελευθέρωσης, που προέβαλαν συχνά – πυκνά οι δανειστές, δεν αντιστάθηκε ούτε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα.

Τον Νοέμβριο του 2016, ανακοίνωσε μία λίστα με 40 δραστικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν στο εξής να διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για τα Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), για τα οποία δόθηκε η δυνατότητα να μετονομαστούν από «φάρμακα για οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή - Γενική Διάθεση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider