Η γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται ήδη στο «τραπέζι» διεργασιών σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να βρεθεί στο επίκεντρο του EuroWorking Group στην επόμενη συνάντηση στις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Η μελέτη της πρότασης, που συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ και την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, «ξεκινά» από την επεξεργασία νέων αναλύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA), πάνω στις οποίες θα βασιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης, τα οποία θα εκπονήσουν EWG και ESM και θα υλοποιηθούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι οι αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι οποίες αποτυπώθηκαν στην έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της τρίτης αξιολόγησης, χρειάζεται να επικαιροποιηθούν.
Παράλληλα, συζητείται ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» του νέου πλαισίου το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούμενο αποτελεί η αποτύπωση προβλέψεων μιας στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ταυτόχρονη ενσωμάτωση αυστηρών δεσμεύσεων. Στόχος των δανειστών αποτελεί αφενός να εισπράξουν οι αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα «εξέρχεται καλά» από τα μνημόνια, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και να βρίσκεται υπό εποπτεία.
Πιο αυστηρή η επιτήρηση
Άλλωστε, είναι πλέον σαφές ότι ο βαθμός επιτήρησης για την Ελλάδα θα είναι πιο αυστηρός από την εποπτεία σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο, μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων, που έχει λάβει, μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης. Αφενός ο όγκος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος του δανεισμού των άλλων χωρών, που εισήλθαν σε πρόγραμμα στήριξης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η προοπτική ελάφρυνσης χρέους, η οποία αναμένεται ότι θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και τακτικές αξιολογήσεις.
Οι δανειστές επιδιώκουν να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με ανεκτό κόστος, χωρίς, όμως, να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά στο αυστηρό πλαίσιο όρων ενός «προγράμματος», αλλά και να διασφαλιστεί η απαραίτητη αποδοχή από την ελληνική πλευρά, που σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εμφανίζεται ότι έχει την «ιδιοκτησία» του πλαισίου και ότι δεν επιβάλλεται από τους θεσμούς. Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας τους ότι το κεφάλαιο ελληνική κρίση έχει κλείσει και η χώρα γυρνά σελίδα, επιστρέφοντας στην «κανονικότητα».
Αναμφίβολα, το νέο πλαίσιο στην μετά-μνημονιακή εποχή, αλλά και η ελάφρυνση χρέους θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα του νέου επικεφαλής στο EuroWorking Group (EWG) Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη την εβδομάδα αυτή από τον απερχόμενο Τόμας Βίζερ. Περίοδος προσαρμογής, όμως, δεν χρειάζεται καθώς ο Φάιλμπριφ παρακολουθούσε από κοντά ως στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ τις εξελίξεις για την Ελλάδα και συνέβαλε, μάλιστα, σε σημαντικές διατυπώσεις αποφάσεων του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους το μείγμα εργαλείων έχουν ήδη προβλεφθεί στις σχετικές αποφάσεις του Eurogroup και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιστροφές από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ (SMP' s και ANFA' s), περαιτέρω μείωση επιτοκίων, επέκταση περιόδων αποπληρωμής. Κατά πληροφορίες τα δύο τελευταία φέρονται ως πιθανότερες επιλογές στην πρόταση, που θα επιλεγεί.
Επιπρόσθετο ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι μέσω της γαλλικής πρότασης να επιχειρηθεί η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ γύρω από το ζήτημα της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, που θέτει ως προαπαιτούμενο το Ταμείο προκειμένου να «επιβιβαστεί» πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.