Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου
«Η εξεύρεση του μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι εύκολη, αντίθετα είναι μια πολύπλοκη υπόθεση», λέει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Insider.gr. «Η επεξεργασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Είναι νωρίς για συγκεκριμένες προτάσεις», δηλώνει ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στους σχεδιασμούς για την ελάφρυνση του χρέους και τις δεσμευτικές ρήτρες στο πλαίσιο της εποπτείας, που θα εφαρμοστεί μετά τα μνημόνια.
Η δυσκολία δεν οφείλεται μόνο στην εξεύρεση μιας φόρμουλας, η οποία θα καθιστά εφαρμόσιμη την γαλλική πρόταση, δίνοντας πράσινο φως για ελάφρυνση του χρέους όταν η ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητική. Παράλληλα, αναζητούνται οι παράμετροι, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για να καθοριστούν οι όροι, που θα συνοδεύουν την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίοι θα πρέπει, παράλληλα, να «κουμπώνουν» με τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το μνημόνιο.
Πρόκειται για γρίφο, που δεν ήταν δυνατόν να επιλυθεί εγκαίρως ενόψει του επόμενου Eurogroup, λέει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, επεξηγώντας γιατί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα εξετάσουν το ζήτημα της γαλλικής πρότασης στη συνάντηση της Δευτέρας.
Πάντως, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που επεξεργάζονται σε τεχνικό επίπεδο το ζήτημα, φαίνεται ότι προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση οι όροι, που θα «συνοδεύουν» την ελάφρυνση χρέους - ώστε να εξασφαλίζεται παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις - να συνδέονται με συσχετισμούς επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Με άλλα λόγια αν ο μηχανισμός «απελευθερώνει» κάποια ελάφρυνση χρέους εξαιτίας μειωμένων αναπτυξιακών επιδόσεων, το μέγεθος της ελάφρυνσης μπορεί να περιορίζεται αν η χώρα δεν ανταποκρίνεται σε σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα επιβληθούν στο πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο. Και αντίθετα: μπορεί η ελάφρυνση χρέους να ενισχύεται, παίρνοντας τη μορφή κινήτρου, σε περίπτωση που η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων της ομάδας των εμπειρογνωμόνων είναι αρκετά πυκνό τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το μεθεπόμενο Eurogroup του Μαρτίου, οπότε θα γίνει η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Η προσοχή των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup του Μαρτίου θα στραφεί εξάλλου και στο θέμα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με την ελάφρυνση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει η συζήτηση και την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θεωρείται «κλειδί» για το περιεχόμενο του πλαισίου εποπτείας μετά το μνημόνιο, αλλά και την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξη
Σχετικά με την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Καθαρή Δευτέρα, η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τα τρία προαπαιτούμενα, τα οποία μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για την δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και το ζήτημα της «ανεμπόδιστης εκτέλεσης» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πάντως, όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση ακόμη και αν στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα».
Άλλωστε, το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στο Eurogroup της Δευτέρας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η αναζήτηση του αντικαταστάτη του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος αποχωρεί τον Μάιο. Υποψήφιοι για τη θέση είναι ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν.