Alpha Bank: Ισχυρότερη ανάπτυξη με ελάφρυνση της φορολογίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Ισχυρότερη ανάπτυξη με ελάφρυνση της φορολογίας

Υπέρ του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, τάσσεται η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, εκτιμώντας ότι θα με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στη μεταμνημονιακή εποχή.

«Η επιλογή της σταδιακής μειώσεως των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, αφενός, ενισχύει άμεσα την οικονομική δραστηριότητα δεδομένου ότι καθιστά επικερδή ορισμένα επενδυτικά σχέδια και ενδυναμώνει τα κίνητρα για εργασία και αφετέρου, ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μειώνοντας το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου», αναφέρει η έκθεση.

Μετά την υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 κατά 2,45% του ΑΕΠ, οι ενδείξεις ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2018 είναι ισχυρές και αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Ο τρόπος αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου είναι κρίσιμης σημασίας αφού επηρεάζει καθοριστικά την αναπτυξιακή διαδικασία, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Όπως σημειώνουν, το μείγμα πολιτικής στη διάρκεια της κρίσης προκάλεσε επιπλέον εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, αφού στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και λιγότερο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στον εξορθολογισμό των δαπανών. «Η πολιτική αυτή είχε ως συνέπεια σημαντικές δυσχέρειες στην υλοποίηση των δημόσιων επενδύσεων, ενώ παράλληλα η σχεδόν οριζόντια μείωση δαπανών οδήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις, στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, αναφέρει η έκθεση.

Ως εκ τούτου, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Βασικό συστατικό μιας τέτοιας πολιτικής είναι μία φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση της φορολογικής βάσεως μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, επισημαίνεται.

Οι έμμεσοι φόροι διαμορφώθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2018, υψηλότερα κατά 102 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον τεθέντα στόχο και κατά 277 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα στοιχεία δείχνουν την υπεραπόδοση των εσόδων από έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, τόσο σε σχέση με τον στόχο όσο και σε σχέση με το πεντάμηνο του 2017. Αντίθετα, τα έσοδα από ΦΠΑ και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ενέργεια και σε λοιπά προϊόντα (όπως καπνός) εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με τον προϋπολογισθέντα στόχο.

Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στην περίοδο αυτή δίνει τη δυνατότητα φορολογικών ελαφρύνσεων και ενισχύσεως των επενδυτικών δαπανών του Δημοσίου που θα οδηγούσε σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ενίσχυση της τελευταίας θα επιτρέψει την αύξηση εν τέλει των φορολογικών εσόδων. Αντίθετα, η υπέρμετρη φορολόγηση επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, καθιστώντας τη συλλογή φορολογικών εσόδων δυσχερή, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider