Alpha Bank: Ισχυρά οφέλη από το «πάντρεμα» τουρισμού και γεωργίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Ισχυρά οφέλη από το «πάντρεμα» τουρισμού και γεωργίας

Τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας έχουν συγκριτικό εξαγωγικό πλεονέκτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει, τα οφέλη από την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του αγροτικού και του τουριστικού κλάδου είναι πολύ σημαντικά για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα είναι ο τροφοδότης του κλάδου μεταποίησης τροφίμων, ο οποίος παράγει προϊόντα ποιότητος με υψηλή προστιθέμενη αξία και διαρκώς ενισχυόμενη διεθνή ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, που περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, έχει ενισχύσει σημαντικά την ποσοστιαία συμμετοχή του στο σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής υφέσεως, στο 3,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, από 2,7% το 2007.

Ωστόσο, η συμβολή στη μεταβολή της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τα τελευταία έτη είναι ιδιαίτερα μικρή, σημειώνει η Alpha Bank. Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ήταν μόλις 0,2 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι μηδενικής συμβολής το 2017 και αρνητικής το 2016 (-0,4). Η στασιμότητα αυτή των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε τάση υποχώρησης της συμμετοχής του στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, η οποία το 2014 είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στο 4,3%.

Για να αντιστραφεί αυτή η τάση στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες αδυναμίες, όπως:

  • Η έλλειψη συνεπούς στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα.
  • Ο χαμηλός βαθμός τυποποίησης (packaging, branding).
  • Η πολύ μεγάλη εξάρτηση από επιδοτήσεις.
  • Η ηλικιακή διάρθρωση των απασχολουμένων είναι ένα ακόμη πρόβλημα στον εν λόγω τομέα, καθώς η σταδιακή αποχώρηση των νέων έχει οδηγήσει σε αύξηση της μέσης ηλικίας των απασχολουμένων. Το 2017, μόνο το 4,9% των αγροτών κατατάσσονταν στην ηλικιακή βαθμίδα των 25-29 ετών και το 2,9% στην ηλικιακή βαθμίδα των 20-24 ετών.
  • Ο κατακερματισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Η απουσία οργάνωσης της παραγωγής σε μεγαλύτερες εκτάσεις δεν επιτρέπει τη μείωση του κόστους και την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος.

Επίσης, ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων θα ωφελούνταν σημαντικά από:

  • τη δυνατότητα παράλληλης ενασχολήσεως των αγροτών με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών αναψυχής, μέσω της προσφοράς εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός,
  • τις συνενώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος,
  • τις επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία,
  • την ενίσχυση του εκπαιδευτικού επιπέδου των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα,
  • την ενίσχυση της χρηματοδοτήσεως και δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων για την ενίσχυση των δυναμικών παραγωγικών μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider