Έξοδος από το πρόγραμμα: Και τώρα τι;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξοδος από το πρόγραμμα: Και τώρα τι;

Παρά την υψηλή συμβολικότητα της στιγμής, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη, η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους αναλυτές ως ένας σταθμός, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στο τι μέλει γενέσθαι μετά την εποχή των μνημονίων.


Μπορεί τυπικά η χώρα να φεύγει πλέον από τη μνημονιακή εποπτεία, συνεχίζει όμως να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Θεσμών αλλά και των αγορών, με τις τελευταίες να είναι αμείλικτες, δοθείσης και της ευρύτερης οικονομικής συγκυρίας, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ιταλία.

Η επιφυλακτικότητα αντανακλάται τόσο στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 4,32%, όσο και στο γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε... ασυγκίνητο, καταγράφοντας οριακή άνοδο με το τζίρο στα συνήθη χαμηλά επίπεδα.

«Πριν ανοίξουν οι σαμπάνιες είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αθήνα παραμένει δέσμια των πιστωτών, που απέτυχαν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά» επισημαίνει το Reuters, το οποίο καυτηριάζει την απροθυμία των δανειστών να δώσουν οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, προχωρώντας σε ουσιαστική απομείωση του χρέους.

«Η απροθυμία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να διαγράψει ορισμένα από τα δάνειά της αποτελεί σφάλμα κατανόησης. Οι πολιτικές της θα κλείσουν την Ελλάδα σε μια φυλακή χρέους επί δεκαετίες, με δεσμοφύλακες του πιστωτές» προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Για τους εταίρους της Ελλάδας, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την πρόσβαση της χώρας της αγορές, την μακροχρόνια επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους.

Με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει συνειδητά τη λύση της «καθαρής» εξόδου, έναντι της προληπτικής γραμμής στήριξης, η διασφάλιση όλων των παραπάνω επιχειρείται με το μαξιλάρι ρευστότητας και ένα πλαίσιο αυστηρής εποπτείας.

Η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν είναι μακριά: Προγραμματίστηκε ήδη για την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, φρόντισε να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και έδωσε ισχυρό σήμα, ότι ο ESΜ θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της. Ο ESΜ θα είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας. Έχουμε συμφέρον να πάει καλά η ελληνική οικονομία στο μέλλον» τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της τρία μεγάλα στοιχήματα: Την έξοδο στις αγορές, τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων. Για τη μελλοντική πορεία της χώρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη ΔΕΘ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider