Σε Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και  αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχώρα η κυβέρνηση

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
 Σε Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και  αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχώρα η κυβέρνηση

Τη δημιουργία παρατηρητήριου επιχειρηματικότητας για καλύτερη διάγνωση των όρων ανταγωνισμού στις διάφορες περιοχές και την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διασφαλισθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης της Έκθεσης Αξιολόγησης από τον Ο.Ο.Σ.Α. σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης .Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης οι Αρχές πρέπει να είναι ανεξάρτητες αλλά όχι ανεξέλεγκτες με ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και με τη σύνδεση του έργου τους με την ικανοποίηση των κοινωνικών στόχων για μείωση των ανισοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν φορές που ορισμένες επιχειρήσεις λειτουργούν με τρόπο που θα μπορούσε να ονομαστεί πειρατικός ή και παρασιτικός ωστόσο στον ιδιόμορφο καπιταλισμό που υπάρχει στη χώρα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο των κανόνων και της νομιμότητας, με κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα .«Σε αυτό το πλαίσιο, αν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, και δυστυχώς υπάρχουν, πρέπει να συμβάλουμε όλοι - και η Επιτροπή Ανταγωνισμού - για να αναβαθμιστεί ο έλεγχος με στόχο την εταιρική κοινωνική ευθύνη και να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα όπως προανέφερα. Άλλωστε ζούμε σε εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού και στόχος είναι η οργάνωση του πλαισίου για έναν ανταγωνισμό που δεν θα απειλεί αλλά θα προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά κι αυτό είναι και ο όρος για τη συνοχή της οικονομίας» είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα ο αποσπασματικός τρόπος με τον οποίο έγινε η μετάβαση από τα κρατικά μονοπώλια στις ανταγωνιστικές αγορές σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε κάποιες αγορές να λειτουργούν με αποπνικτική γραφειοκρατία ή σε άλλες να επικρατεί ασυδοσία. Σε αυτό το περιβάλλον είπε ο κ. Δραγασάκης ο ρόλος του υπουργείου Οικονομίας είναι σημαντικός για να σχεδιαστεί το μέλλον καθιστώντας το ως υπουργείο συντονισμού για την ολιστική στρατηγική που χαράσσεται.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής την τελευταία δεκαετία, έχουν οδηγήσει στην επιβολή το διάστημα 2009-2017, προστίμων που ανέρχονται σε περίπου 376 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση από την προηγούμενη περίοδο λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνολικά πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή από το 2000-2017 είναι περίπου 576,6 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες των ελέγχων της Επιτροπής είναι κλάδοι που έχουν άμεση σχέση με το «το καλάθι της νοικοκυράς, τους δημόσιους διαγωνισμούς, τον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος στο μικροσκόπιο της Επιτροπής είναι οι αγορές τροφίμων ποτών, οι κλάδοι λιανικής και υγείας όπως και ο κατασκευαστικός κλάδος και σε υποθέσεις χειραγώγησης προσφορών και διαγωνισμών. «Σήμερα, οι 1200 περίπου υποθέσεις που διαχειριστήκαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας (600 που παραλάβαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου και τις 600 περίπου που εισήλθαν σταδιακά), έχουν περιοριστεί σε κάτω από 200, με την πλειοψηφία να είναι ήδη υπό διερεύνηση».

Στην καλύτερη λειτουργιά της Επιτροπής σημαντικό ρόλο η προτεραιοποίηση των υποθέσεων, που επιτρέπει στην Αρχή, να επικεντρωθεί στις υποθέσεις με το σημαντικότερο αντίκτυπο στον έλληνα καταναλωτή και την οικονομία . Κατά το διάστημα 2012 -2017 η επιτροπή εξέδωσε 14 αποφάσεις για οριζόντιες συμφωνίες με αντίκτυπο για την αγορά όπως η απόφαση για τη σύμπραξη στην αγορά πουλερικών επέφερε οφέλη για τους καταναλωτές που υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως .Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις συνολικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επικυρώθηκαν από τα πρωτοδικεία το ποσοστό των υποθέσεων στις οποίες τα δικαστήρια μείωσαν τα πρόστιμα σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνεται στο 30% και άφορα σε υποθέσεις της περιόδου 2012-13 ενώ στο 70% φτάνουν υποθέσεις του 2016.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φρέντερικ Ζενί πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Ο.Ο.Σ.Α είπε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο που περιβάλλεται από εμπιστοσύνη και έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider