Νταλίπ Σινγκ: Η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας δεν ήταν επαρκής

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νταλίπ Σινγκ: Η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας δεν ήταν επαρκής

Πρόσθετη μείωση του χρέους, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους συνιστούν το τρίπτυχο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νταλίπ Σινγκ.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη ο διακεκριμένος οικονομολόγος ανέφερε πως η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν ένα βαθύ τραύμα, το οποίο παραμένει ακόμη ανοιχτό.

«Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα βγήκε από την μονάδα εντατικής θεραπείας και έχει αρχίσει να περπατά και πάλι. Αλλά ο στόχος είναι να τρέξει. Και αν η Ελλάδα θέλει α τρέξει και να αναπτυχθεί πραγματικά, πρέπει να συμβεί ακόμη μια σειρά πραγμάτων», ανέφερε ο Νταλίπ Σινγκ.

Στη βάση αυτή υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για να αναβαθμιστεί το βασικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα του χρέους και να αποκτήσει η Ελλάδα φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές.

«Σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και τα επιτόκια αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αγορές γίνονται πιο νευρικές για τις χώρες με υψηλό χρέος. Επομένως σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να είναι έτοιμη να τρέξει, οι αντίθετοι άνεμοι αυξάνονται και υπάρχει ο κίνδυνος να ολισθήσει και πάλι», προειδοποίησε ο Νταλίπ Σινγκ.

Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν το θέμα του χρέους τον περασμένο Ιούνιο και εάν η συμφωνία ήταν αυτή που εκείνος θα περίμενε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απάντησε ως εξής: «Όχι. Δεν πιστεύω ότι η ελάφρυνση χρέους ήταν επαρκής. Θεωρώ πως η συμφωνία για το χρέος βασίζεται σε υπερβολικά φιλόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη ένα κανείς συνυπολογίσει τις απαιτήσεις για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Νομίζω ότι οι συμφωνίες για το χρέος έχουν ως βασικό ρόλο να αλλάζουν την ψυχολογία, όταν το περιβάλλον αβεβαιότητας αποτρέπει τις επιχειρήσεις από τις προσλήψεις και τις επενδύσεις. Για να απομακρυνθεί αυτή η αβεβαιότητα οι εκάστοτε συμφωνίες για το χρέος πρέπει να είναι πολύ απλές και πολύ αποφασιστικές».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε εμμέσως και τις γερμανικές ευθύνες. «Αν έχουμε μια τέτοιου είδους συμφωνία είναι διότι η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες για ποιον λόγο μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας και όχι μόνο της Ελλάδος. Έως ότου υπάρξει αυτού του είδους η πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία, οι ελαφρύνσεις χρέους θα υπολείπονται των αναγκών», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider