Ευελιξία στο χρόνο εργασίας και ανατροπές στα συνδικαλιστικά προνόμια- Τι περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευελιξία στο χρόνο εργασίας και ανατροπές στα συνδικαλιστικά προνόμια- Τι περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Μελετάται η αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία και η μείωση του κόστους τους, μέσω του συμψηφισμού τους με ρεπό.

Νέο εργατικό νόμο προανήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσπς, ο οποίος θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων- αλλαγές στις υπερωρίες, στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θέσπιση ψηφιακού ωραρίου και ηλεκτρονικής κάρτα εργασίας, καθώς και ανατροπές στις διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου 1264 του 1982.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πάνω από 300 διατάξεις και ρυθμίσεις και θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν οδηγό τις εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) αλλά και το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας που ζητά εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών.

«Κορωνίδα» των προωθούμενων αλλαγών αποτελεί η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει από τη Θεσσαλονίκη ότι πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία και η μείωση του κόστους τους, μέσω μιας νέας διαδικασίας «συμψηφισμού» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση χρόνου σε μια άλλη ημέρα, ή με ρεπό, πρόσθετη άδεια κ.λπ.

«Κλειδί» στην όλη διαδικασία αποτελεί το αν η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορεί να επιβληθεί μονομερώς ή θα απαιτεί τη συναίνεση και των δύο μερών (εργοδότη και εργαζόμενου).

Σήμερα, η δυνατότητα συμψηφισμού του χρόνου εργασίας είναι επιτρεπτή μόνο εντός της ίδιας εβδομάδας κι εφόσον αφορά μέχρι πέντε ώρες υπερεργασία. Σύμφωνα δε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, οποιαδήποτε υπέρβαση της εβδομαδιαίας εργασίας των 40 ωρώνλογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωρία.

Υπενθυμίζεται πως ισχύουν δύο «ταχύτητες» για τις υπερωρίες: το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης στη βιοτεχνία και βιομηχανία ανέρχεται στις 48 ώρες ανά 6μηνο, όταν στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών το πλαφόν είναι έως 120 ώρες το έτος.

Βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ευθυγραμμιστεί το πλαφόν στη βιομηχανία με τους υπόλοιπους κλάδους, ώστε το ανώτατο όριο των 120 ωρών να καταλαμβάνει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ψηφιακό ωράριο

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθούν μέτρα όπως η λειτουργία του ψηφιακού ωραρίου και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, όπως και της τηλεργασίας, που είναι πολύ διαδεδομένη λόγω της πανδημίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπερωρίες και οι τροποποιήσεις ωραρίου θα δηλώνονται με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf.

Μετά την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ξεκινά και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο και θα καταγράφει η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες και σούπερ μάρκετ), ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Συνδικαλιστικά προνόμια

Στο σκέλος των συνδικαλιστικών ρυθμίσεων που αλλάζουν περιλαμβάνονται και οι άδειες των συνδικαλιστών, οι οποίες πλέον θα πληρώνονται μέσω των οργανώσεών τους, ενώ μέχρι σήμερα πληρώνονται από την εκάστοτε επιχείρηση.

Επίσης σχεδιάζεται η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των βαθμίδων, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν για κρίσιμα ζητήματα όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνον οι παρόντες. Με τον τρόπο αυτόν οι αποφάσεις για απεργία θα στηρίζονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι μόνο από όσους είναι παρόντες στη συνέλευση.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται και η διάταξη για τις καταχρηστικές απολύσεις, που θα αλλάζει τον τρόπο των εργατικών διεκδικήσεων από επιχειρήσεις που χρωστούν δεδουλευμένα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider